Hlavní obsah

Seznam vydal novou verzi svého prohlížeče. Krasty umí hledat informace k článkům

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz vydala novou verzi svého webového prohlížeče. Ten přináší několik zajímavých vylepšení. Pes Krasty – maskot Seznamu – například lidem nově najde doplňující informace ke zpravodajským a bulvárním článkům z vybraných serverů. Prohlížeč je zároveň svižnější a bezpečnější.

Foto: Seznam.cz

Pes Krasty dokáže v nové verzi prohlížeče od Seznamu najít související informace ke zpravodajským a bulvárním článkům.

Článek

Krastyho mohou lidé v prohlížeči od Seznamu potkávat už od loňského října. Od té doby jim poskytuje užitečné informace při prohlížení internetových stránek, například na nepříliš přehledných webech dokáže najít a zobrazit kontakty a informace o otevírací době. [celá zpráva]

Nově vyhledává maskot Seznamu také doplňující informace týkající se zpravodajských a bulvárních článků. „Pokud se článek týká nějakého specifického tématu – například celebrity, konkrétní politické kauzy nebo sportovního utkání –, dokáže Krasty toto téma definovat a nabídnout k němu doplnění,“ uvedl Lukáš Kovač, produktový manažer společnosti Seznam.cz.

„V adresním řádku prohlížeče se lidem zobrazí ikonka psa s hláškou ‚Našel jsem související články‘. Když na ni uživatel klikne, otevře se postranní panel s rozšiřujícím medailonkem z Wikipedie a s odkazy na další související články z různých zdrojů,“ konstatoval Kovač.

Krasty bude radit i na mobilech a tabletech

Prohlížeč pracuje s technologií Seznam.cz Vyhledávání. „S její pomocí dokážeme v článcích strojově najít entitu neboli výraz, kterému se jinde na internetu věnují i další texty a informace. Krasty proto nedohledá doplnění k výrazům jako zpěvačka nebo fotbal, protože jsou příliš obecné. Najde je však spíše ke specifičtějším dotazům, jako zpěvačka Lucie Bílá či Euro 2016,“ vysvětlil produktový manažer společnosti Seznam.cz.

Vyhledávání souvisejících informací je v současnosti k dispozici v desktopové verzi prohlížeče. V horizontu několika týdnů by se však této vychytávky měl dočkat také prohlížeč pro mobilní platformy, tedy pro tablety a chytré telefony.

Svižnější a bezpečnější chod

To není jediné vylepšení, které nová verze prohlížeče od společnosti Seznam.cz nabízí. Browser je postaven na novém renderovacím jádru, díky kterému by měl být svižnější a zároveň také bezpečnější. Další novinkou je zobrazování PDF dokumentů přímo v prohlížeči či možnost uložit na kartu s rychlou volbou vlastní webové stránky.

„Náš prohlížeč má dvě základní vlastnosti, které jej odlišují od jiných běžně používaných prohlížečů. Je českým uživatelům srozumitelný a chrání lidi tím, že neumožňuje instalaci doplňků. Užitečné funkce, které využívá naprostá většina lidí, prostě integroval přímo do sebe,“ uzavřel Kovač.

Důvod je podle něj prostý. „Doplňky mohou být nebezpečné a člověk si kolikrát ani nevšimne, že něco odklikl a nainstaloval. Bezpečí je pro Seznam.cz zásadní, proto se uživatelům našeho prohlížeče nemůže stát, že jim třeba nějaký nechtěně nainstalovaný doplněk změní domovskou stránku pod rukama nebo odešle citlivé informace – hesla či data – třetím stranám,” uzavřel produktový manažer společnosti Seznam.cz.

Stahovat nejnovější verzi prohlížeče od společnosti Seznam.cz je možné zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám