Hlavní obsah

Mobil rozpozná lidi jen podle fotografie. Stačí nainstalovat aplikaci

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pár let vás na ulici pozná každý. Už nyní stačí namířit mobilní telefon na libovolnou osobu a vyfotit. Program v mobilu prohledá sociální sítě a zjistí, o koho se jedná.

Ukázka aplikace FindFace

Článek

Ruská aplikace FindFace (NajdiTvář) už přitáhla půl miliónu uživatelů a stihla zpracovat téměř tři milióny vyhledávání, informují stránky theguardian.com. „S naším programem můžete prohledat miliardu fotografií za méně než sekundu,“ uvádí Alexander Kabakov, spolutvůrce FindFace.

Aplikace zatím srovnává fotky „jen“ s ruskou sociální sítí Vkontakte, i ta však sdružuje přes 200 miliónů účtů. Úspěšnost rozpoznávání se pohybuje okolo 70 procent a podle Kabakova to způsobí revoluci v seznamování.

„Někdo se vám líbí, tak ho vyfotíte, zjistíte jeho totožnost a na síti si ho přidáte mezi přátele,“ popisuje poněkud strašidelný scénář. Vedle toho navíc hovoří o propojení programu s kamerami v Moskvě a nevylučuje dokonce ani spolupráci s bezpečnostními službami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám