Hlavní obsah

Windows XP jsou prý mrtvé. Tvůrci softwaru ale ještě poslední slovo neřekli

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora společnosti Microsoft pro operační systém Windows XP skončila už před dvěma roky. Vývojáři softwaru přesto nechtějí tuto svého času nejpopulárnější platformu nechat jen tak umřít, alespoň tedy co se internetových prohlížečů týče. A není se čemu divit, ikspéčka používají stále desítky miliónů lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní experti neustále uživatele od Windows XP odrazují, protože tato stará platforma představuje nezanedbatelné bezpečnostní riziko. Od dubna 2014 pro ni nevycházejí žádné aktualizace, tedy ani opravy kritických chyb. [celá zpráva]

To je jeden z hlavních důvodů, proč se tvůrci webového prohlížeče Chrome rozhodli podporu také ukončit. Jinými slovy tento browser bude stejně nebezpečný jako samotná ikspéčka. U Exploreru od Microsoftu zvolili stejnou strategii už dávno.

Firefox ani Opera nekončí

Logicky se tedy nabízí otázka, jak na tento trend zareagují ostatní vývojáři. Tvůrci Opery se nechali slyšet, že nové verze svého prohlížeče budou pro Windows XP nabízet i nadále. A na svém postoji nehodlají v dohledné době prý nic měnit.

A stejný postoj k tomu má také společnost Mozilla, která stojí za Firefoxem. „Na jednu stranu je Windows XP opravdu starým systémem, který pro uživatele nepodporuje už ani Microsoft. Na druhou stranu podle dat, která Mozilla získává, ne všichni mohou na svůj počítač novější verzi Windows vůbec nainstalovat,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Polovina uživatelů by musela jít cestou nákupu nového PC.
Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz

Podle něj totiž řešení nepředstavují ani novější verze Windows. „Nároky Windows 7 jsou oproti Windows XP minimálně čtyřnásobné. Ze statistik Firefoxu pak Mozilla zjistila, že něco mezi 40 a 53 % počítačů na Windows XP požadavky na instalaci Windows 7 vůbec nesplňuje,“ konstatoval Stanke.

„Takže bez ohledu na to, jak by Mozilla uživatelům Windows XP doporučovala instalaci novější verze operačního systému, polovina z nich by musela jít cestou nákupu nového PC nebo alespoň přechodu na nějakou linuxovou distribuci,“ uzavřel Stanke.

Desítky miliónů uživatelů

Podle analytické společnosti Net Applications Windows XP stále funguje na 12 % počítačů, tuto stařičkou platformu tedy používá v globálním měřítku 181 miliónů uživatelů.

Například v Česku jsou ikspéčka aktuálně čtvrtým nejpoužívanějším systémem, jak ukazují statistiky analytické společnosti StatCounter. Podle nich prvenství v březnu patřilo Windows 7 s 47,31% podílem, druhá příčka desítkám (21,51 %), třetí Windows 8.1 (11,29 %) a čtvrtá verzi XP s 6,86 %.

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v Česku (březen 2015 až březen 2016)

Podpora skončila, systém nikoliv

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak neomezil, vše funguje jako před ukončením podpory. Problém však představuje absence bezpečnostních záplat. Riziko nákazy počítačovým virem je u ikspéček až šestkrát vyšší než u osmiček, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy počítačů po celém světě.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám