Hlavní obsah

Windows XP stále používají desítky miliónů lidí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows XP šel do důchodu už před dvěma roky, společnost Microsoft pro něj ukončila podporu. Přestože tato platforma představuje nezanedbatelné bezpečnostní riziko, stále ji používají desítky miliónů lidí po celém světě. Upozornil na to server PC World.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poslední hřebík do rakve svého času velmi populárních ikspéček zasadil americký softwarový gigant v dubnu roku 2014. Tehdy pro něj naposledy vyšly aktualizace.

Případné bezpečnostní chyby od té doby nejsou tedy jakkoli řešeny a hackeři je mohou dle libosti zneužít. Stejně tak už nevychází nové aktualizace ovladačů, což může mít vliv na funkčnost s novými periferiemi.

Čtvrtý nejpoužívanější systém v Česku

Ani zmiňované problémy a rizika však stále nedonutily poměrně početnou skupinu uživatelů přestat operační systém Windows XP používat. Podle analytické společnosti Net Applications tato stařičká platforma stále funguje na 12 % počítačů, používá ji tedy v globálním měřítku 181 miliónů uživatelů.

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v Česku (březen 2015 až březen 2016)

Například v Česku jsou ikspéčka aktuálně čtvrtým nejpoužívanějším systémem, jak ukazují statistiky analytické společnosti StatCounter. Podle nich prvenství v březnu patřilo Windows 7 s 47,31% podílem, druhá příčka desítkám (21,51 %), třetí Windows 8.1 (11,29 %) a čtvrtá verzi XP s 6,86 %.

Riziko nákazy je až šestkrát vyšší než u Windows 8, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy počítačů po celém světě.

Podpora skončila, systém nikoliv

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak neomezil, vše funguje jako před ukončením podpory. Problém však představuje absence bezpečnostních záplat. Riziko nákazy počítačovým virem je u ikspéček až šestkrát vyšší než u osmiček, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy počítačů po celém světě.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám