Hlavní obsah

Windows 10 už běží na 270 miliónech zařízení

Novinky, mif

Nejnovější verze operačního systému Windows s pořadovým číslem deset se na pultech obchodů objevila loni v létě. Od té doby se těší neustále většímu zájmu, v současnosti běží na více než 270 miliónech zařízení. Zástupci amerického softwarového gigantu to uvedli na úvodní tiskovce vývojářské konference Build 2016, která ve středu odstartovala v americkém San Francisku.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson na středeční tiskovce, která odstartovala vývojářskou konferenci Build 2016.

Článek

„Windows 10 jsou venku osm měsíců. Aktivně je používá přes 270 miliónů lidí,“ prohlásil šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson před zaplněným sálem, čímž si okamžitě vysloužil potlesk všech přítomných.

Zdůraznil, že tak populární nebyl žádný systém Windows v celé historii Microsoftu. Podle něj uživatelé z různých koutů světa strávili v desítkách za zmiňovaných osm měsíců více než 75 miliard hodin.

Recept na úspěch? Rozdávat zadarmo

S desítkami slaví jejich tvůrci úspěch proto, že je nabízejí většině uživatelů zadarmo jako aktualizaci. Nárok na bezplatný upgrade mají lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Na desítky zároveň budou moci přejít majitelé chytrých telefonů, které jsou vybaveny operačním systémem Windows 8.1.

Upgrade bude ale zadarmo jen 12 měsíců od uvedení desítek na trh, tedy do letošního léta, jak již dříve potvrdili Novinkám zástupci tuzemské pobočky Microsoftu.

Kromě možnosti bezplatné aktualizace slaví operační systém Windows 10 takový úspěch i díky výrobcům. „Doposud vzniklo více než 500 nových zařízení, která byla postavena speciálně pro tuto platformu,“ podotkl Myerson.

V 270 miliónech aktivních zařízení jsou kromě počítačů a notebooků započítány i tablety, zábavní televizní systémy a v neposlední řadě také chytré telefony.

Právě poslední zmiňovaná kategorie by mohla americkému softwarovému gigantu ještě více pomoci v rozmachu desítek. V letošním roce se totiž na pulty obchodů chystá celá řada nových modelů, které budou bojovat o přízeň uživatelů s konkurenčními platformami.

Uzavřený ekosystém

Společnost se snaží vytvořit pomocí Windows 10 uzavřený ekosystém, aby uživatelé používali všechna zařízení se systémem od Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení, zejména v jádru systému, například v oblasti správy paměti. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám