Hlavní obsah

CES 2016: Obyčejná webkamera odhalí o uživateli všechno. Pozná radost i smutek

Novinky, mif

Stačí pár sekund a obyčejná webkamera okamžitě pozná, jakého pohlaví uživatel je, jak je starý, a dokonce i to, jakou má náladu. Že to zní jako sci-fi? Přesně takový systém byl tento týden k vidění na největším počítačovém veletrhu CES v Las Vegas.

Foto: mif, Novinky

Obyčejná webkamera? Může jít o sofistikovaný nástroj schopný analyzovat uživatele v reálném čase.

Článek

Přicházím k obrazovce, na které je připevněna obyčejná webkamera od společnosti Logitech. Na obrazovce se během pár sekund objeví můj přesný věk. Po chvilce zkoumání přicházím na to, že to není žádné kouzlo, ani se mě nesnaží nikdo napálit – kamera je totiž připojena k počítači s analytickým softwarem Smart me up.

Ten dokáže ze snímku tváře v reálném čase vyčíst o uživateli ty nejdůležitější informace. Systém dokonce správně odhadne i náladu člověka. Křivka radosti tak u nadšených návštěvníků veletrhu letěla vždy vzhůru.

Foto: mif, Novinky

Systém pozná i radost.

I když se snažil uživatel mračit, „výpočet štěstí“ sice klesl, ale systém ani přesto nenapsal, že je uživatel nešťastný. „Pracuje to velmi spolehlivě, i když se snažíte náš algoritmus ošálit, nepodaří se to – pozná skutečný smutek,“ začal hned pro Novinky vysvětlovat funkčnost softwaru jeden z vystavovatelů.

Zajímavé je především to, že není potřeba žádná sofistikovaná kamera ani jiná podobná vychytávka. Vše funguje podle zkušeností z veletrhu spolehlivě i na obyčejném počítači s úplně tuctovou webkamerou.

Kde najde taková technologie využití? Například v obchodních centrech – prodejci budou schopni okamžitě poznat, jak je uživatel naladěn, a i podle dalších údajů, které software zjistí, mu ušijí nabídku na míru.

Stejně tak ale tento systém otevírá vrátka k chytřejší elektronice v našich domácnostech. Nejrůznější asistenti a roboti budou díky němu schopni poznat, kdy se zkrátka nehodí, aby otravovali. Nebo naopak, kdy skutečně potřebujeme jejich pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám