Hlavní obsah

Apple chtěl uživatelům dopřát rychlý internet. Teď čelí stomiliónové žalobě

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré úmysly nemusí vždy končit dobře. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila společnost Apple, která nyní čelí žalobě od nespokojených uživatelů. Na začátku byl přitom šlechetný nápad, kdy americký počítačový gigant chtěl dopřát majitelům iPhonů a iPadů optimální internetové připojení. Zákazníci však tvrdí, že je novinka zbytečně připravila o peníze. Na spor upozornil server 9to5mac.

Foto: mif, Novinky

Spor se točí okolo nové funkcionality mobilní platformy iOS 9

Článek

Žaloba se týká mobilní platformy iOS 9, kterou používají právě počítačové tablety a chytré telefony s logem nakousnutého jablka. Ta obsahuje novou funkci Asistent Wi-Fi, která v případě slabšího signálu bezdrátové sítě Wi-Fi zařízení automaticky přepojí na mobilní datové připojení.

Nápad je to bezesporu dobrý. Místo toho, aby uživatel musel řešit, proč se různé webové stránky načítají pomaleji, iPhone nebo iPad automaticky využijí rychlejší mobilní připojení. Pokrytí LTE internetem se neustále zlepšuje a obzvláště v USA, kde byla žaloba podána, jsou tyto rychlé sítě prakticky standardem.

Chtějí 123 miliónů korun 

Uživatelům ale vadí to, že o nové funkci Apple dostatečně neinformoval a oni si tak vyčerpali své datové limity velmi často i během jediného dne. Další odpůrci funkce Asistent Wi-Fi zase poukazují na to, že americký počítačový gigant vlastně nikdy pořádně nevysvětlil, jak zmíněná novinka funguje a na základě jakých algoritmů jsou sítě přepínány.

Nespokojení zákazníci nakonec svou újmu vyčíslili na pět miliónů dolarů, tedy více než 123 miliónů korun. Těch se nyní domáhají v hromadné žalobě u soudu v kalifornském San José.

Zástupci společnosti Apple se zatím k celému sporu nevyjádřili.

Sluší se ale zmínit, že funkci Asistent Wi-Fi je možné v přístrojích snadno vypnout. Tato položka se v iOS 9 ukrývá v Nastavení v podkategorii Síť. Při deaktivaci bude připojen mobil nebo tablet i na sítích s velmi slabým signálem a k přepnutí na mobilní datové připojení dojde až v případě, kdy bude signál Wi-Fi zcela ztracen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám