Hlavní obsah

Počítače už se v umění vyznají lépe než lidé

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že nás počítače porážejí v šachu a vypočítají člověkem neřešitelné rovnice, na to už jsme si zvykli. Výpočetní technika se však nezastaví před ničím – když jí vědci dali za úkol rozpoznávat umění, objevila během měsíců souvislosti, které zná jen učený expert.

Foto: Profimedia.cz

V 60 procentech případů počítač správně určil jméno autora a ve 45 procentech trefil i výtvarný styl. (Ilustrační foto)

Článek

Počítačoví vědci Babak Saleh a Ahmed Egammal z Rutgersovy univerzity v New Jersey vytvořili pro počítače návod, jak se „dívat“ na umění. Využili internetovou databázi více než 80 tisíc obrazů a naučili počítač rozpoznávat jednotlivé barvy, určovat žánry jako portrét či krajina i konkrétní výtvarné styly.

Počítač dokonce poznal, když se v díle objevil konkrétní objekt jako člověk, kůň nebo kříž. Takto vytrénovanému stroji pak předložili k posouzení obrazy, které nikdy předtím „neviděl“.

Počítač dal do souvislosti i umělecké směry

V 60 procentech případů počítač správně určil jméno autora a ve 45 procentech trefil i výtvarný styl. Co je ovšem ještě zajímavější, při své analýze odhalil souvislosti, které běžný člověk vůbec netuší.

„Počítač měl například problém odlišit od sebe díla Camilla Pissara a Clauda Moneta – odborník ovšem ví, že oba umělci působili ve Francii na přelomu 19. a 20. století, navštěvovali stejnou výtvarnou školu, a byli dokonce dobří přátelé,“ citují vědce internetové stránky Technology Review.

Stejně tak dal počítač do souvislosti i umělecké směry, kdy jeden vychází z druhého, třeba expresionismus a fauvismus. Znalci umění by tak měli být na pozoru – za deset let už možná půjdeme se svým obrazem raději k počítači.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám