Hlavní obsah

Microsoft chystá vlastní P2P síť

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sítě P2P jsou velkým trnem v oku ochráncům autorských práv, protože prostřednictvím nich lidé velmi často nelegálně sdílí programy, hry, hudba a filmy. Ještě v průběhu letošního roku by ale P2P komunikace mohla dostat zcela nový význam, vlastní síť pro sdílení totiž chystá společnost Microsoft.

Foto: archív tvůrců

Windows 10

Článek

P2P síť amerického softwarového gigantu by se měla objevit s příchodem operačního sytému Windows 10, podle některých zdrojů tedy už letos v létě. Sloužit má k rychlejší a efektnější distribuci aktualizací mezi jednotlivé uživatele, uvedl server The Verge.

Aktuálně jsou totiž všechny updaty uloženy pouze na serverech Microsoftu. A ty jsou s ohledem na popularitu této platformy, která je podle analytické agentury StatCounter využívána na více než dvou třetinách všech počítačů na světě, velmi zatěžovány. Výsledkem je to, že stahování aktualizací trvá nezřídka velmi dlouho.

Instalační soubory budou lidé sdílet mezi sebou

Popisovaný proces by se měl ale velmi zrychlit tím, že si budou lidé vyměňovat instalační soubory mezi sebou. V praxi by to vypadalo tak, že americký softwarový gigant bude aktualizace distribuovat k prvním lidem a ty je pak budou moci šířit mezi další jedince.

Ve výsledku tak uživatel nebude odkázán pouze na servery Microsoftu, ale bude moci stahovat updaty z několika zdrojů najednou. Rychlost internetového připojení by v takovém případě mohla být využita naplno a nebyla by limitována rychlostí serverů tvůrců Windows.

Ještě rychlejší by pak bylo stahování mezi počítači v jedné lokální síti, a to v domácí i firemní. Aktualizace by totiž stačilo stáhnout pouze jednou a pak je sdílet například mezi notebookem a stolním počítačem.

Novou funkci půjde vypnout

Háček je samozřejmě v tom, že připojení by bylo vytěžováno obousměrně. To znamená, že uživatelé by sice mohli stahovat aktualizace rychleji, ale zároveň by je museli také odesílat. Podle serveru The Verge si ale přímo v nastavení operačního systému budou moci lidé vybrat, zda chtějí být připojeni k P2P síti či nikoliv.

Co jsou P2P sítě?

Označení P2P je zkratka takzvané komunikace peer-to-peer (rovný s rovným). Jedná se o sítě, pomocí kterých lidé sdílejí a vyměňují nejrůznější soubory.

P2P komunikace nevyžaduje žádný speciální server, na kterém by tato služba běžela. Počítače v síti jsou naopak schopné napojovat se jeden na druhý, vyměňovat si data.

Uživatelé tedy dostávají prostřednictvím P2P softwaru možnost své soubory sdílet a současně je z jiných počítačů stahovat.

Více se o P2P sítích dozvíte zde.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám