Hlavní obsah

Firefox nabídne telefonování zadarmo

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve webovém prohlížeči Firefox přibude zcela nová ikona ve tvaru telefonního sluchátka. To bude sloužit k uskutečňování bezplatných videohovorů z prohlížeče i z chytrých telefonů s operačním systémem Firefox OS. Prozatím je toto vylepšení dostupné pouze ve vývojové verzi.

Foto: Mozilla

Nová funkce je skryta pod projektem Loop.

Článek

„V aktuální vývojové verzi Firefoxu si můžete vyzkoušet videohovor přímo z prostředí prohlížeče. Firefox již nějaký čas podporuje specifikaci WebRTC, která je určena pro videohovory, sdílení souborů apod. na webu. Až dosud ale chyběla přímá podpora ze strany prohlížeče. WebRTC tak šlo využívat jen pomocí služeb třetích stran,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Nyní již ale nabízí možnost bezplatného telefonování i samotný Firefox, byť pouze ve vývojové verzi. „V aktuální verzi si na lištu přesuňte ikonku sluchátka a klepněte na ni. Získáte URL, které navštívíte a tím zahájíte videohovor. Odkaz můžete snadno poslat dalším účastníkům,“ konstatoval Cvrček.

Volání zadarmo z mobilu na mobil

Podoba videohovorů se však bude s největší pravděpodobností ještě měnit. „Vše je zatím ještě nedoladěné, zejména po stránce GUI (grafické uživatelské rozhraní, pozn. red.) a snadnosti používání. Celá funkčnost je pak skryta pod projektem Loop. V rámci něj bude k dispozici i klient pro Firefox OS 2.0 a výše. Možnost volání skrze WebRTC se tak stane přímou součástí systému,“ uzavřel Cvrček.

Telefonovat tedy bude možné bezplatně nejen z počítače na počítač, ale také na chytré telefony vybavené operačním systémem Firefox OS nebo samozřejmě i mezi nimi. Kdy přesně to však bude možné, zatím tvůrci neupřesnili.

Nabízí se otázka, zda Firefox tak trochu nezaspal dobu. Programů, díky kterým není nutné operátorům za posílání zpráv a volání zaplatit ani korunu, je celá řada. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám