Hlavní obsah

Nebezpečná chyba Internet Exploreru ohrožuje desítky miliónů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před nebezpečnou chybou populárního prohlížeče Internet Explorer varovala společnost Microsoft. Americký softwarový gigant tvrdí, že trhlinu mohou kyberzločinci zneužít k neoprávněnému přístupu k cizím počítačům a datům, která jsou v nich uložena.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Článek

Závada postihuje všechny verze Internet Exploreru od šesté po jedenáctou. Microsoft uvedl, že má zprávy o „omezených, cílených útocích" s cílem tento nedostatek zneužít. Závadou se prý zabývá a podnikne „přiměřené" kroky.

Podle společnosti NetMarket Share, jejíž data citoval server BBC, mají zmíněné verze více než poloviční podíl na světovém trhu internetových prohlížečů. Chyba se tak týká desítek miliónů uživatelů.

Vlády USA a Velké Británie dnes proto uživatelům počítačů doporučily, aby až do odstranění závady přešli na jiné prohlížeče.

Podvodné internetové stránky

Microsoft tvrdí, že počítačoví piráti, kteří budou chtít závadu zneužít, by přitom mohli použít speciální internetovou stránku s obsahem, který by jim v tomto počínání mohl pomoci. Aby ale mohli získat přístup do cizích počítačů, stále prý budou muset přesvědčit uživatele, aby si tuto stránku také prohlédli. Udělat by to mohli tak, že jim elektronickou poštou nebo službou pro zasílání zpráv pošlou internetový odkaz nebo je nechají otevřít přílohu zaslanou v e-mailu.

Microsoft také upozornil, že Internet Explorer v pěti verzích firemních operačních systémů Windows Server běží v jiném režimu, což prý jeho náchylnost zmírňuje.

Zásluhy na zjištění závady si připisuje bezpečnostní společnost FireEye. Díra je podle ní součástí hackerské kampaně namířené proti americkým finančním společnostem a firmám působícím v odvětví obrany. Další podrobnosti ale podle listu Wall Street Journal neuvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám