Hlavní obsah

Windows XP definitivně končí

Novinky, mif

V úterý naposledy vyšly aktualizace a opravy bezpečnostních trhlin pro Windows XP. Po téměř 13 letech totiž americký softwarový gigant ukončil podporu tohoto operačního systému. To má přímý vliv na bezpečnost uživatelů.

Foto: archív tvůrců

Ukončení podpory se týká miliónů lidí po celém světě.

Článek

V případě, že bude objevena chyba, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. Žádné záplaty totiž nebudou vývojáři již vydávány. Stejně tak už nebudou vycházet nové aktualizace ovladačů, což může mít vliv na funkčnost s novými periferiemi.

„Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků. S antivirem to bude jako pořídit si velmi bezpečné vchodové dveře do domu, ale klíč od nich schovat pod rohožku,“ uvedl manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice Lukáš Křovák.

Riziko nákazy je až šestkrát vyšší než u poslední generace – Windows 8, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy počítačů po celém světě.

Tvůrci softwaru s XP počítají

Ukončení podpory ze strany Microsoftu samozřejmě neznamená, že Windows XP se stanou ze dne na den mrtvou platformou. Řada softwarových tvůrců dokonce již přislíbila, že s tímto operačním systémem počítá i do budoucna.

„Aktuální verze bezpečnostních produktů Eset operační systém Windows XP podporují a zůstanou v tomto systému plně funkční i po ukončení podpory, tedy po 8. dubnu 2014,“ uvedl Petr Šnajdr, bezpečnostní expert Esetu.

Stejný postoj mají i zástupci antivirové společnosti Sophos, kteří plánují podporovat svůj bezpečnostní software na Windows XP nejméně do září 2015.

Také populární internetový prohlížeč Firefox bude téměř na 13 let starém systému k dispozici. „Pro bezproblémový provoz Firefoxu na Windows XP je však potřeba mít nainstalován Service Pack 2,“ podotkl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

O podporu přijdou milióny lidí

Ukončení podpory se týká miliónů lidí po celém světě. Windows XP je totiž i přes svůj pokročilý věk stále druhým nejpoužívanějším operačním systémem na planetě, v Česku jej podle analytické skupiny StatCouter používá necelá pětina obyvatel. Ve světě je podíl ještě nepatrně vyšší.

Pokud o podporu uživatelé nechtějí přijít, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows. Řešením samozřejmě může být také použití konkurenčního softwaru, například operačních systémů Linux a Apple Mac OS X.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám