Hlavní obsah

Microsoft mění strategii, Windows nabídne zadarmo

Novinky, mif

Společnost Microsoft se snaží urvat co největší podíl na mobilním trhu. Kromě akvizice finské Nokie se tak tento americký softwarový gigant odhodlal k dalšímu odvážnému kroku – mobilní verzi svého operačního systému Windows bude nabízet zadarmo. A to výrobcům tabletů i chytrých telefonů.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Novou licenční politiku operačního systému Windows Phone představil nový šéf Microsoftu Satya Nadella.

Článek

Až doposud si Microsoft za použití své mobilní platformy účtoval licenční poplatky ve výši až 300 Kč. Nově ale výrobci, kteří na trh přinesou zařízení s úhlopříčkou menší než devět palců, nebudou muset platit ani korunu.

To by mělo americkému softwarovému gigantu dopomoci k výrazně většímu podílu na trhu. Obdoba klasických Windows ze stolních počítačů by se totiž měla objevit i na levných přístrojích s cenou pod pět tisíc korun, jež se těší mezi lidmi velké oblibě.

Levným smartphonům a tabletům přitom doposud kraloval operační systém Android. Mimo jiné i díky tomu, že je taktéž nabízen zadarmo.

Levné přístroje s Windows již chystají první výrobci.

Na konferenci v San Francisku již bylo oznámeno navázání spolupráce se společnostmi Prestigio a Micromax, které plánují levné stroje vyrábět. Konkrétní parametry nebo ceny přístrojů však zatím nebyly oznámeny.

Kromě změny cenové politiky byl na tiskové konferenci v San Francisku odhalen i nový operační systém Windows Phone 8.1. Právě tato verze bude výrobcům nabízena bezplatně, majitelé starších osmiček ji budou moci stahovat do svých přístrojů taktéž bez jakýchkoliv poplatků.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový top model Lumia 930 ukázal v San Francisku šéf Nokie Stephen Elop.

Na akci byly k vidění i první chytré telefony s Windows Phone 8.1. Největší rozruch způsobila nová vlajková loď finské Nokie – model Lumia 930. K vidění ale byly také levnější modely s cenovkou pod pět tisíc korun. [celá zpráva]

Nový systém přináší osobní asistentku

Jednou z největších novinek Windows Phone 8.1 je integrace virtuální asistentky Cortany, což je obdoba Siri od konkurenční společnosti Apple. Ta byla přitom představena již před třemi roky. Na počítačových tabletech iPad, chytrých telefonech iPhone a multimediálních přehrávačích iPod ji denně využívá přes 100 miliónů lidí po celém světě.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

Cortana přijímá příkazy zatím pouze v angličtině, další jazyky by však podle zástupců firmy měly v dohledné době přibývat. Virtuální asistentka od Microsoftu zvládne naplánovat schůzku i vytočit konkrétní číslo ze seznamu. Spolupracovat by měla i s aplikacemi třetích stran, další funkce se tak bude postupně učit.

Podle dřívějších nepotvrzených zpráv má americký softwarový gigant s Cortanou velké plány. Novinka by se totiž neměla objevovat pouze v mobilech, ale i na osobních počítačích s Windows a herních konzolích Xbox, jak upozornil server Apple Insider. S podporou těchto platforem se však počítá až na přelom let 2014 a 2015. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám