Hlavní obsah

Samsung prý porušil patent Applu na automatické dokončení textu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung porušil patentem chráněnou technologii společnosti Apple, která umožňuje automatické dokončování slov. Podle zpravodajského serveru BBC to rozhodla soudkyně kalifornského soudu. Firmy čeká na jaře soudní stání, kde se hodlají napadnout z kopírování některých svých prvků.

Foto: Apple

Apple iPhone 5C (Ilustrační foto)

Článek

Rozhodnutí, jež soudkyně vynesla bez soudního procesu, se týká vynálezu, který popisuje způsob, jak mohou zařízení s dotykovým displejem navrhovat dokončení slov podle toho, co uživatel přístroje rozepsal. Apple si technologii nechal poprvé patentovat v lednu 2007, několik dní předtím, než tehdejší šéf Applu Steve Jobs představil vůbec první chytrý telefon iPhone.

Samsung později tvrdil, že tento patent se vztahuje jen na telefony a počítačové tablety s fyzickou klávesnicí. Podle soudkyně Lucy Kohové ale Apple výslovně zmínil, že funkci lze využívat pomocí virtuální dotykové klávesnice.

Apple pět, Samsung čtyři

Kohová, která řešila i dřívější spory obou společností, také Samsungu upřela možnost prohlásit, že Apple porušil jednu z jeho technologií synchronizace, která zajišťuje přístup k videu nebo k hudbě z různých zařízení na různých místech. Jihokorejská firma prý nebyla první, kdo si tento nápad nechal patentovat.

Verdikt by se podle BBC mohl dotknout soudu, který má začít 31. března. Apple by před soud mohl přijít s pěti případy obvinění z porušení patentů, zatímco Samsung se čtyřmi. Dotknout by se prý mohl i blížícího se vyjednávání o urovnání patentových sporů mezi oběma výrobci.

Podle expertky Vicki Salmonové by rozhodnutí ale mohlo ovlivnit "jakoukoli mobilní společnost, která používá funkci automatického dokončování". Vztahovat by se mohlo i na novější výrobky Samsungu, bude ale prý záležet na tom, jestli používají stejnou technologii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám