Hlavní obsah

Petici na záchranu Winampu podepsalo už přes 45 000 lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští týden v pondělí 20. prosince bude oficiálně ukončena podpora populárního multimediálního přehrávače WinAmp, společnost AOL jej už nebude nabízet ke stažení ani na svých internetových stránkách. To se snaží zvrátit fanoušci programu prostřednictvím internetové petice. Podepsalo ji už více než 45 tisíc lidí.

Foto: archív tvůrců

WinAmp se proslavil mimo jiné díky široké škále vyměnitelných skinů.

Článek

„Věřím, že ještě před 20. prosincem můžeme získat přes 50 tisíc podpisů. Nesmíme tento boj vzdát,“ prohlásil tvůrce petice Peter Zawacki. Ten požaduje, aby z legendárního přehrávače vznikl open-source, tedy software s volně dostupným zdrojovým kódem. Díky tomu by mohli programátoři legálně vylepšovat, upravovat i šířit program v následujících letech.

„WinAmp je nejlepší přehrávač, jaký byl kdy postaven. Pokud by existovaly jiné alternativy, pak by vlastně o nic nešlo, ale neexistuje nic, co by mohlo WinAmp nahradit. Je to nejuniverzálnější přehrávač na světě. A proto nemůže zemřít, musí žít dál,“ stojí v dopise, který chtějí fanoušci spolu s peticí poslat generálnímu řediteli společnosti AOL Timu Armstrongovi.

Foto: change.org

Petice za záchranu WinAmpu má přes 45 000 podpisů.

WinAmp patřil na přelomu tisíciletí mezi nejpopulárnější multimediální přehrávače. Používaly jej milióny lidí po celém světě. Neprosadil se ale mezi novými operačními systémy a mobilními zařízeními, které již zpravidla mají vlastní multimediální přehrávače předinstalované. Proto se nyní tvůrci odhodlali k radikálnímu kroku.

„Winamp.com a související služby již nebudou od 20. prosince 2013 k dispozici. Stáhněte si nejnovější verzi před tímto datem, poté již WinAmp nebude dostupný. Děkujeme za podporu WinAmpu v posledních 15 letech,“ uvedli zástupci společnosti AOL na svých internetových stránkách.

Reklama

Související články

Legendární WinAmp končí

WinAmp patřil na přelomu tisíciletí mezi nejpopulárnější multimediální přehrávače. Používaly jej milióny lidí po celém světě. V posledních letech však...

Výběr článků

Načítám