Hlavní obsah

Mobily dokážou promítat zadarmo navigaci na čelní sklo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré telefony jsou řidiči stále častěji využívány jako navigace. Toho jsou si vědomi také samotní vývojáři, a tak elektronickou obdobu klasických map neustále vylepšují. Jednou z posledních vychytávek je bezplatná aplikace Hudway, díky níž mobil dokáže trasu jízdy promítat na čelní sklo automobilu.

BEZ KOMENTÁŘE: Mobilní aplikace Hudway

 
Článek

„Když řídíte za snížené viditelnosti, musíte se zcela koncentrovat na silnici před sebou. Navigace by vaši pozornost rozhodně neměla odvádět od silnice. A právě v tomto ohledu Hudway nad konkurenčními systémy vyniká,“ uvedli tvůrci na svých internetových stránkách.

Foto: Apple iTunes

Ukázka aplikace Hudway

Místo toho, aby se uživatel musel neustále dívat na displej navigace, může sledovat trasu přímo na čelním skle. Zobrazovány jsou v úrovni očí řidiče nejen nákresy silnice, ale také odpočet zbývajících metrů do případné odbočky a aktuální rychlost vozidla.

Na podobném principu již dnes pracují takzvané head-up displeje, které se však montují spíše do prémiových vozů, a to v nejednom případě ještě za přípatek. Aplikace Hudway to samé dokáže zadarmo, stačí ji nainstalovat do chytrého telefonu a ten pak položit do stojánku nebo na gelovou podložku co neblíže k oknu tak, aby se zobrazované informace zrcadlily na čelní sklo.

Foto: Apple iTunes

Ukázka aplikace Hudway

Používat tento program samozřejmě není možné při silném slunečním svitu, protože odraz obrazovky by nebyl na čelním skle dostatečně čitelný. V noci a šeru ale novinka funguje na výbornou. S head-up displeji ovšem tyto problémy lidé řešit nemusí.

Hudway je možné v současné době stahovat zdarma pro Apple iPhone. Za dva dolary (40 Kč) tvůrci nabízejí verzi Pro, která nabídne širší možnosti nastavení a nebezpečné úseky silnic zvýrazňuje červenou barvou. V příštím roce by aplikace měla být dostupná také pro chytré telefony s Androidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám