Hlavní obsah

Windows 8 vstupuje do finále, Microsoft vypustil poslední testovací verzi

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft uvolnila v noci ze čtvrtka na pátek poslední testovací verzi operačního systému Windows 8, která je určena pro širokou veřejnost. Takzvaný Release Preview (náhled na finální verzi) je ke stažení zdarma. Jedinou další verzi, kterou americký softwarový gigant odhalí, bude Release to Manufacturing (finální verze pro výrobu).

Foto: Wallpaper Stock

Článek

Nová testovací verze Windows 8 by tak měla být již téměř finální podobou nového operačního systému. Dolaďovány budou před zahájením masové výroby už jen drobnosti. Novinka byla vydána ve 14 jazycích, čeština zatím k dispozici není. Stahovat Release Preview je možné z anglických stránek Microsoftu (zde).

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro, které se podobá již dříve představenému mobilnímu systému Windows Phone 7. Řeč je například o uzamčené obrazovce, na které je kromě fotografie zobrazeno datum, čas a naplánované schůzky.

Všechny programy se zobrazují v dlaždicích, což působí velice přehledně a ocení to především majitelé počítačových tabletů. Otázkou však zůstává, jak tuto dramatickou změnu přijmou uživatelé počítačů a notebooků, pro které to bude proti starším Windows velice dramatická změna.

Naštěstí se Microsoft poučil ze svých chyb, které absolvoval už při představení Vist. Připomeňme, že velká část uživatelů tehdy odmítla přejít na nový systém z populárních XP právě kvůli dramatické změně vzhledu a uživatelského prostředí. To by ale v případě Windows 8 nastat nemělo, protože mezi Metrem a tradičním rozhraním Windows je možné jednoduše přepínat.

Z nového rozhraní Metro programátoři odstranili tradiční nabídku Start, která se ukrývala zpravidla v levém dolním rohu obrazovky. Místo ní se zobrazuje pracovní plocha, jež v dlaždicích seskupuje nejpoužívanější programy. Mezi jednotlivými dlaždicemi se přitom může uživatel pohybovat pouhým pohybem prstu ze strany na stranu. Pochopitelně pouze u počítačů s dotykovým displejem.

Vlastní dlaždici by v novém operačním systému měl mít každý program a lidé si budou moci nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

Nový počítač není potřeba

Kvůli osmičkám přitom lidé nebudou muset kupovat nové počítače, protože bezproblémově pracují na stejném „železe“ jako sedmičky. Dokonce nový systém bude mít nižší nároky na operační paměť, v klidovém stavu spotřebovává o více než 120 MB operační paměti méně než v případě Windows 7 SP1. Tato úspora půjde poznat především u přenosných zařízení, jako jsou tablety či netbooky.

Kromě počítačů a notebooků by se měl v průběhu října operační systém Windows 8 objevit také na přístrojích s energeticky úspornými procesory typu ARM. Právě ty jsou kvůli vyšší výdrži baterie často instalovány do většiny počítačových tabletů. Doposud přitom operační systém Windows fungoval především na procesorech od AMD a Intelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám