Hlavní obsah

Jak bude vypadat mobilní operační systém od tvůrců Firefoxu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na největším evropském veletrhu s mobilními novinkami Mobile World Congress (MWC) v Barceloně na konci února odhalila společnost Mozilla první funkční prototyp s novým operačním systémem nazývaným Boot to Gecko (B2G). Uživatelské prostředí novinky je však zatím v plenkách a ještě před oficiálním uvedením na trh by mělo projít řadou změn.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

Článek

Jak bude vypadat nový operační systém B2G nastínil na svých osobních stránkách jeho hlavní designér Josh Carpenter. Grafické rozhraní nese prozatím pracovní název Gaia. Podle dostupných informací budou v telefonech, na kterých Mozilla spolupracuje s firmami Telefónica a Qualcomm, grafická témata volitelná a bude jich tedy k dispozici více.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

Na snímcích je vidět, jak budou vypadat prostředí telefonního menu, kontaktního seznamu, textových zpráv, fotoaparátu, video přehrávače či webového prohlížeče. Design jednotlivých nabídek je přehledný a cílí na intuitivní ovládání.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

V každém režimu zůstává podél horního okraje displeje zobrazena lišta, na které se zobrazuje kromě aktuálního času také stav baterie, signálu či bezdrátových sítí. Podobně je tomu u konkurenčních chytrých telefonů s dotykovým displejem.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

S novým systémem, který je postaven na technologii HTML5, by Mozilla mohla konkurovat zavedeným platformám. Především tedy Apple iOS, Androidu od Googlu a Microsoft Windows Phone. Kdy přesně se ale novinka objeví na trhu, zatím výrobce nepotvrdil.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

Reklama

Výběr článků

Načítám