Hlavní obsah

Mozilla rozpustí vývojáře Thunderbirdu, konec pošťáka to ale prý neznamená

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla plánuje zrušit svoji divizi Mozilla Messaging, která měla na starosti vývoj a propagaci oblíbeného a zdarma dostupného poštovního klienta Thunderbird – jednu z největších konkurencí pro Outlook amerického softwarového giganta Microsoftu. S jeho vývojem ale prý firma počítá i do budoucna.

Článek

O restrukturalizaci firemních divizí informovala na firemním blogu předsedkyně Mozilla Foundation Mitchell Bakerová. V zápisku zmiňuje rozpuštění vývojářů Mozilla Messaging, kteří měli od roku 2008 za úkol co nejvíce zpopularizovat poštovního klienta Thunderbirda.

Vývojáři o místo ale nepřijdou, budou přeřazeni do divize Mozilla Labs. „Vývoj poštovního klientu tak zdánlivě splyne s experimenty, které v rámci Mozilla Labs vznikají jak pro Firefox, tak pro Thunderbird,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj počítá firma i nadále s vývojem oblíbeného poštovního klienta. „Pro vývoj Thunderbirdu neznamená tento přesun žádnou změnu. Bude vycházet v nezměněné podobě i nadále,“ konstatoval Cvrček.

Důvodem ke sloučení je prý snaha, spojit aktivity v oblasti messagingu. „V rámci Mozilla Labs již dnes existuje hned několik projektů, které se dotýkají Thunderbirdu. Zmiňme například Contacts či rozšíření F1 pro snadné sdílení odkazů,“ dodal Cvrček.

Některá zahraniční média přesto spekulují, že za rozpuštěním divize Mozilla Messaging, stojí stále klesající zájem o klasické poštovní klienty. „Doba pokročila, lidé si zvykli používat internetové rozhraní e-mailových schránek. Mají tak pohodlný přístup k celé své poště prakticky odkudkoliv,“ vysvětlil Ryan Paul ze serveru Arstechnica.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám