Hlavní obsah

Energeticky nejúspornějším webovým prohlížečem je Internet Explorer 9

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita lehce přenosných počítačů, jako jsou notebooky, netbooky a tablety, je na vzestupu. Není proto divu, že otázka spotřeby je stále ožehavějším tématem. Po vydání nové generace Internet Exploreru proto americký softwarový gigant Microsoft provedl zajímavý výzkum, během kterého testoval, jaký vliv má používání jednotlivých webových prohlížečů na výdrž baterie. Vítězem se stal Internet Explorer 9.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Článek

Internet Explorer 9 zvítězil v testu „běžné práce“, který byl simulován procházením blíže nejmenovaného zpravodajského serveru. Na baterii vydržel notebook s operačním systémem Windows 7 pracovat 4 hodiny a 46 minut.

Při stejné činnosti, avšak s použitím prohlížeče Firefox 4, výdrž klesla na 4 hodiny a 44 minut. U Opery 11 se notebook vybil za 4 hodiny 21 minut a u Chromu 10 dokonce už za 4 hodiny a 7 minut. Při použití Safari 5 dosahovala výdrž 4 hodin a 38 minut.

Foto: Novinky

Internet Explorer 9 od Seznamu

Vysoké vytížení demonstrovali testeři ze společnosti Microsoft prací s náročnými aplikacemi v HTML5. V nich Explorer vydržel pracovat na baterii 3:54, Chrome 2:54, Firefox 3:21, Safari 2:18.

Nový Explorer byl v testech poražen pouze při měření spotřeby během nečinnosti internetového prohlížeče. V tomto testu ale prohrál s konkurencí „jen“ o minutu. Výdrž všech prohlížečů byla totiž prakticky stejná, výjimkou byla Opera, která byla o pět procent náročnější.

Co umí nový Explorer

Explorer 9 nabízí řadu novinek, jednou z nejpatrnějších je zvýšení výkonu prohlížeče. "Díky optimalizacím se podařilo dále navýšit výkon nového JavaScript Enginu, označovaného Chakra. Ten v testu SunSpider dosahuje o 35 % rychlejšího výkonu oproti Beta verzi,“ uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Microsoft vybavil IE9 hardwarovou akcelerací grafiky. Díky tomu videa a animace na webových stránkách už nezatěžují zbytečně procesor počítače, ale grafickou kartu, která má zpravidla při prohlížení webových stránek dostatek volného výkonu.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Kromě zvýšení výkonu stojí za vyzdvihnutí také nový bezpečnostní nástroj nazývaný Tracking Protection. Ten umožňuje vytvořit seznam webových adres, se kterými nechce uživatel sdílet žádné osobní informace ani data. "Tracking Protection jim zajistí větší kontrolu nad tím, jaké informace o nich jednotlivé portály shromažďují,” uvedl produktový manažer Microsoftu Lukáš Křovák.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Pro nový Explorer je charakteristický minimalistický design. Kromě panelu pro zadávání adresy a jednotlivých záložek s internetovými stránkami naleznete v horní liště jen šipky pro přechod mezi předešlými i následujícími weby a odkazy na nastavení, oblíbené položky i domovskou adresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám