Hlavní obsah

Nejnovější Firefox si stáhlo téměř 50 miliónů lidí

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetový prohlížeč Firefox 4 od společnosti Mozilla si stáhlo do svého počítače už téměř 50 miliónů lidí. Novinku přitom mohou uživatelé stahovat teprve od minulého úterý. Konkurenční Internet Explorer 9 je na trhu k dispozici o týden déle, kolik lidí si ho za tu dobu stáhlo, zatím Microsoft neuvedl.

Foto: mif, Novinky

Firefox 4

Článek

Podle počtu stažení za jediný den je Firefox 4 třikrát populárnější než devátá verze Exploreru. Za 24 hodin uživatelé stáhli sedm miliónů instalací – Explorer si na svůj počítač nainstalovali “jen“ dva milióny lidí.

Větší popularitu si Mozilla vysloužila nejspíše proto, že je Firefox 4 určen i pro stále velmi rozšířený operační systém Windows XP. Microsoft totiž Internet Explorer 9 ve verzi pro XPčka nenabízí. [celá zpráva]

Čtyřka je plná změn

Proti předchozí verzi prodělal Firefox 4 výraznou změnu vzhledu. Nyní působí daleko čistějším dojmem, i když vzhled není až tak minimalistický, jako u Internet Exploreru 9.

Otevřené panely se nově objevují nad řádkem s adresou. Všechny nabídky, jako nápověda, správce stahování, historie internetových stránek, či záložky, jsou dostupné přes nabídku s názvem Firefox. Ta je umístěna v levém horním rohu.

Čtyřka je navíc výrazně rychlejší, podle benchmarku SunSpider dokonce až třikrát. Podle testu Kraken je novinka proti verzi 3.6 rychlejší dokonce až 3,5krát a v benchmarku V8 dokonce získala šestkrát lepší hodnocení.

Foto: mif, Novinky

Firefox 4

Zajímavým vylepšením je takzvaný chytrý adresní řádek, který dokáže najít tu správnou internetovou adresu, i když si ji nepamatujete. „Chytrý adresní řádek se od vás v průběhu času učí, přizpůsobuje se vašim preferencím a podle nich nabízí lepší výsledky. Upravili jsme jej tak, aby vám poskytoval větší kontrolu nad zobrazovanými výsledky a zvýšili jsme jeho výkon, takže výsledky vyhledávání dostanete ještě rychleji,“ uvedli tvůrci na svých internetových stránkách.

Praktickou funkcí je Panorama, která pomáhá zorganizovat otevřené internetové stránky. „Panorama vám umožňuje přeskupovat své panely do upravitelných skupin, které můžete spravovat, pojmenovávat a jednoduše vizuálně uspořádávat. Pro začátek práce s funkcí Panorama jednoduše zvolte při úpravě lišty navigace ikonu Skupiny panelů nebo klepněte pravým tlačítkem myši na hlavičce panelu a zvolte položku Přesunout do skupiny,“ uvedli zástupci společnosti Mozilla na svých internetových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám