Hlavní obsah

Windows v Česku poráží operační systém Linux na plné čáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Linux se v Česku masového rozšíření nedočkal. Jeho podíl se podle měření serveru Navrcholu.cz pohybuje těsně nad jedním procentem trhu. Většinu přes 90 procent ovládají různé verze Windows od americké firmy Microsoft.

Foto: mas, Novinky

Linux - mnoho tváří jediného operačního systému, to jsou linuxové distribuce. Mezi nejznámější patří Ubuntu, SuSe, Mandriva, Debian nebo RedHat.

Článek

Linux jako operační systém s otevřeným zdrojovým kódem, takzvaný open source, vyvinul Fin Linus Torvalds, který v pondělí oslaví čtyřicátiny. Vycházel přitom ze starší platformy Unix.

Uživatelé na Linuxu oceňují jeho stabilitu, bezpečnost, menší zájem tvůrců virů a širokou nabídku bezplatně dostupných aplikací. Na druhé straně nemá takovou podporu mezi výrobci hardwaru a je také málo přívětivý pro méně zdatné uživatele PC.

S Linuxem pracují především vývojáři internetových aplikací. V prostředí Linuxu například běží internetový portál Seznam.cz a využívá jej i jeden z největších tuzemských softwarových domů Unicorn.

Ve světě běží na Linuxu přes 70 procent všech superpočítačů. Zatímco podíl Linuxu je v Česku v posledních letech zhruba stejný, roste podíl uživatelů systému Mac OS společnosti Apple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám