Hlavní obsah

Lidé si při instalaci Windows sami zvolí, jaký chtějí používat internetový prohlížeč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise ve středu přijala nabídku Microsoftu, která má umožnit spotřebitelům v Evropě užívat i jiný internetový prohlížeč. Americká společnost se tak vyhne citelné pokutě. Uživatelé operačního systému Windows si tak při jeho instalaci budou moci nejspíš zvolit, který internetový prohlížeč chtějí využívat.

Foto: Novinky

Microsoft

Článek

Rozhodnutí Evropské komise by mělo ukončit deset let starý spor amerického softwarového gigantu s EK kvůli porušení antimonopolních pravidel. Microsoft již kvůli porušování antimonopolních pravidel zaplatil pokuty ve výši 1,68 miliardy eur (43,1 miliardy Kč).

Foto: Novinky

Výběr internetového prohlížeče

Evropská komise už dříve Microsoft obvinila z monopolizace trhu internetových prohlížečů. Vadí jí, že firma svůj prohlížeč Internet Explorer přidává jako součást svého operačního systému, takže spotřebitelé nemají důvod hledat jiný prohlížeč od jiného výrobce. Operační systém Windows je nainstalovaný na většině počítačů, takže většina lidí automaticky používá Internet Explorer.

Současný návrh Microsoftu však není jeho prvním. Jde o jeho vylepšenou verzi z října poté, co si konkurence stěžovala, že původní návrh zveřejněný v říjnu nebude účinný. Mezi konkurenty patří třeba Google nebo norský výrobce prohlížečů pro mobilní internet Opera Software ASA.

Americký softwarový gigant původně na vyšetřování komise odpověděl návrhem, podle něhož by ve svém klíčovém produktu žádný prohlížeč nenabízel. S tím komise nesouhlasila, a firma tak přišla s nabídkou instalovat do operačního systému přímý přístup k jednomu ze 12 prohlížečů, který si uživatel vybere. 

Microsoft už musel v průběhu let zaplatit celkem asi 1,68 miliardy eur (asi 42,8 miliardy Kč), protože dřívější nařízení komise neplnil tak, jak si evropská exekutiva představovala. Zástupci EU už dříve varovali, že se budou snažit Microsoftu dokázat na trhu prohlížečů porušování pravidel hospodářské soutěže zpětně až do roku 1996. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám