Hlavní obsah

Firmy se bojí virů, nemají ale na boj proti nim peníze

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost Symantec si nechala vypracovat studii, podle níž firmy sice znají rizika internetu, ale překvapivě velký počet podniků dosud nepřijal ani nejzákladnější opatření pro vlastní ochranu, jako je například zavedení antivirové ochrany nebo zálohování dat. Většina společností prý bezpečnostní opatření nezavedla kvůli omezeným finančním zdrojům.

Foto: Profimedia.cz

Podle studie byla nejčastější příčinou ztráty dat porucha systému nebo selhání hardwaru.

Článek

„Mnoho malých a středních podniků je na křižovatce. Uvědomují si potřebu posílit svoji infrastrukturu zabezpečení IT, ale jsou na pochybách v tom, jak to udělat s omezenými zdroji,“ řekl Kevin Murray ze společnost Symantec. Rozpočet na zabezpečení IT byl podle něj ve středních firmách pouhých 4500 USD ročně, tedy přibližně 90 tisíc korun.

Studie odhaluje, že dvě hlavní příčiny nízké úrovně zabezpečení firem jsou nedostatečné personální zabezpečení a nízký rozpočet. 42 % podniků nemá vyhrazené zaměstnance pro oblast IT. Buď nemají nikoho, kdo by se staral o správu firemních počítačů, nebo využívají zaměstnance, kteří mají také jiné úkoly.

Hlavním důvodem nízké úrovně zabezpečení je krom nedostatečného rozpočtu také nedostatek dovedností zaměstnanců (41 %). Firmy uvádějí jako hlavní příčinu také nedostatečnou znalost současných hrozeb (33 %) a nedostatek času (28 %).

Firmy problém chápou, ale neřeší jej

Přestože podniky chápou bezpečnostní rizika, kterým jsou vystaveny, překvapivě velký počet z nich zanedbává základní bezpečnostní opatření. Například tři z pěti (59 %) malých a středních podniků dosud nezavedly ochranu koncových bodů, tedy nenainstalovali na počítače a notebooky svých zaměstnanců bezpečnostní software.

Také 42 procent firem nemá řešení ochrany před nevyžádanou poštou. Téměř polovina nezálohuje stolní počítače, takže jejich důležité informace jsou ohrožené. „Malé a střední podniky se pohybují ve světě plném rizik, ale mnohé riskují zbytečně, když nezabezpečí vlastní data tak, jak by měly,“ uvedl Ray Boggs ze společnosti IDC.

Průzkum ukázal, že v oblasti zabezpečení se firmy nejvíce obávají virů, ale více než 70 % z nich také říká, že se do určité míry obávají nevyžádané pošty a narušení dat. Respondenti také udávají, že ochrana jejich informací, sítě a serverů je jejich nejdůležitější cíl (94 %).

O data přicházejí firmy nejčastěji kvůli poruchám

Podle studie byla nejčastější příčinou ztráty dat porucha systému nebo selhání hardwaru. Nejjednodušším řešením by přitom byla instalace speciálního softwaru na zálohování dat.

Průzkum provedla v prvním čtvrtletí roku 2009 společnost Applied Research na objednávku společnosti Symantec. Studie se zaměřila na 1 425 malých a středních podniků v 17 zemích na celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám