Hlavní obsah

Apple uvede v pátek nový operační systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

V amerických obchodech se v pátek 26. října objeví nový operační systém z dílny Apple. Leopard s licencí pro jednoho uživatele bude stát 129 dolarů (asi 2500 korun), systém, který bude možné instalovat na pět počítačů v domácnosti bude stát 199 dolarů (3900 Kč).

Článek

Od nového operačního systému se očekává několik novinek, včetně funkce zálohování souborů s názvem Time Machine. Lépe se ale prý bude pracovat i s e-mailovým účtem a uživatelé budou mít k dispozici vylepšený software pro rychlou komunikaci, pro kterou se vžil název "instant messaging".

Apple vyrábí počítače, které osazuje vlastním operačním systémem. Naproti tomu konkurenční Microsoft vyrábí jen operační systém a výrobci počítačů ho na své přístroje sami instalují. Nemusí to tak být ale vždy.

Apple se v poslední době více prosazuje s přehrávačem iPod a telefonem iPhone, který v sobě kombinuje další funkce, včetně přehrávače.

Konkurenční operační systém Windows Vista od Microsoftu se v krabicové verzi prodává zhruba od 7200 Kč (systém je možné přenášet z počítače na počítač), jako součást vybavení daného počítače (takzvaná OEM verze) se jeho cena pohybuje kolem 2200 Kč. Systém je pak nepřenosný, licence je platná jen pro jedno zvolené PC. 

Leopard se opozdil

Apple chtěl mít nový operační systém na trhu už na jaře, nakonec ale začátek prodeje odložil. Vývojáři věnovali větší úsilí softwaru pro iPhone, který se v USA prodává od června. Objednávky na nový operační systém podnik přijímá prostřednictvím svého on-line obchodu.

Operační systémy společnosti Apple mívají zpravidla jednoduchý název Mac OS X. Leopard je šestá významnější aktualizace, které operační systém Apple od svého debutu v roce 2001 doznal. Verzi systému Leopard pro servery se na trhu objeví současně s verzí pro spotřebitele.

Počítače Apple, které jsou vybaveny procesory Intelu, dovolují mimo prostředí Mac OS X provozovat také OS rodiny Windows.   

Podíl na trhu

Co se týče tržního podílu, pak mezi uživateli osobních počítačů stále převládá starší Windows XP/2000 s přibližně 80 %. Nový Windows Vista používá asi 7,5 procent PC připojených k internetu.

Platforma Mac OS X začala zaostávat, neboť v září ji používalo 6,7 % počítačů, jejich počet oproti srpnu mírně poklesl. Operační systémy na bázi Linuxu a jiných zaznamenaly v září tržní podíl ve výši asi 3,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám