Hlavní obsah

Evropská komise: Microsoft stále porušuje pravidla

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft stále získává podíl na trhu kvůli svému "nepřístojnému chování," uvedla ve čtvrtek vrchní komisařka Neelie Kroesová. Evropská unie před třemi lety udělila Microsoftu rekordní pokutu a žádala, aby firma změnila své obchodní praktiky.

Článek

"Microsoft konstantně zvětšuje podíl na trhu, a to je věc, která mě znepokojuje hlavně v oblasti operačních systémů pro servery," řekla Kroesová. Komisařce zejména vadí, že se Microsoft etabluje v segmentu firemních výpočetních systémů, které jsou používány pro tisk, sdílení souborů a přihlašování do domény.

Komise dodala, že Microsoft měl v roce 1999 35 - 40procentní podíl na serverovém trhu, kdy EU začala s prošetřováním jeho obchodní politiky. Mezi léty 2001 až 2003 stoupl jeho podíl na 60 procent a nyní si Microsoft z tohoto trhu přivlastnil 70 až 75 procent.

Zástupci Evropské komise posle svých slov již ví, proč je Microsoft takto úspěšný. Jeho softwarová výbava na stolních počítačích totiž komunikuje se servery s výbavou taktéž od Microsoftu mnohem rychleji než s konkurenčními počítači a konkurenčním softwarem.

Tato výhoda, kterou Microsoft získal, existuje podle Komise pouze proto, že se společnost odmítla podělit o plnou dokumentaci ke svým systémům s konkurenty.

Evropská komise pokutovala Microsoft rekordní pokutou v březnu 2004. Společnost musela zaplatit 497,2 miliónů eur za zneužívání dominantního postavení na trhu. V červeneci 2006 udělila Konmise Microsoftu další pokutu ve výši 280,5 miliónů eur za porušování hospodářské soutěže.

Komise firmě nařídila předat rivalům potřebné informace, aby jejich software mohl s Windows hladce spolupracovat. Microsoft považuje pokutu od Evropské komise za nespravedlivou a obrátil se na soud s požadavkem, aby verdikt anuloval.

Výše pokuty byla vypočtena zpětně od 15. prosince loňského roku do 20. června roku letošního. Komise totiž už loni po Microsoftu požadovala, aby se začal řídit jejími pokyny nejpozději do 15. prosince. Komise tedy vzala v úvahu období 187 dní, kdy Microsoft neplnil její požadavky, a vynásobila je částkou 1,5 miliónu eur. To je část denních tržeb firmy a představuje to asi třetinu toho, co by komise teoreticky po Microsoftu mohla chtít.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft opět na mušce Evropské komise

Téměř 18 měsíců po tom, co Evropská komise obvinila Microsoft ze zneužívání dominantního postavení na trhu, otevírá EK nové řízení s touto společností....

Výběr článků

Načítám