Hlavní obsah

Microsoft upravil hardwarové nároky Windows Vista

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft aktualizoval webovou stránku Get Ready, která popisuje vlastnosti operačního systému Windows Vista. Minimální systémové požadavky nového OS splňuje už stroj s 800 MHz procesorem a 512 MB RAM.

Článek

Ovšem tyto požadavky jsou pouze minimální. To znamená, že osobní počítač, který obsahuje jádro s kmitočtem 800 MHz, 512 MB operační paměti bude schopný rozjet Vistu pouze v omezeném režimu.

Aero? Ale kdeže, budete rádi, že OS pojede

Majitel takovéhoto stroje tak může s klidným srdcem zapomenout, že by spustil také grafickou nadstavbu Aero, která přidá do Visty sadu nejrůznějších 3D prvků. Daleko důležitější věcí však je, že operační systém bude na počítači s půl gigabytem RAM velmi líný - neskonale línější než by byl na obdobném stroji starší Windows XP.

Mezi další parametry, které musí splňovat počítač k tomu, aby na něm šla spustit Vista alespoň v minimální konfiguraci, patří grafická karta s podporou rozhraní DirectX 9 schopná podat rozlišení 800 x 600 obrazových bodů, CD-ROM jednotka, 20 GB pevný disk s nejméně 15 GB volného místa na instalaci (Vista je poměrně nenažraným OS).

Premium stroje si s Vistou poradí

Majitelé lepších mašin (označovaných jako Windows Vista Premium Ready) s 1 GHz srdcem, 1024 MB RAM a grafickou kartou standardu DirectX 9 se 128 MB vlastní paměti a podporou Pixel Shaderů 2.0 již mohou pomýšlet na to, že se systémem Vista spustí také jeho vizuální nadstavbu Aero.

Software bude na počítačích s 1 GB RAM neskonale rychlejší než na mašinách s 512 MB paměti. Ovšem s dvěma gigabyty operační paměti mu bude daleko lépe. Pro Vistu a vůbec všechen software platí, že čím větším množstvím RAM jej zásobíte, tím rychleji poběží.

A pokud váháte, zda volit raději menší, ale rychlejší paměti versus větší a pomalejší, pak si pamatujte, že správnější možnost je ta druhá.

Dodejme, že počítač s nálepkou Windows Vista Premium Ready musí být vybaven také DVD-ROM mechanikou, zvukovou kartou a přístupem k internetu.

V březnu se dočkáme i české verze Visty

Od konce listopadu si mohou Windows Vista pořídit firmy v anglické verzi. Pro koncové zákazníky bude Vista dostupná na začátku roku 2007. Česká verze bude předána do výroby 19. ledna 2007, v prodeji pro koncové zákazníky bude od 1. března 2007.  

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft: Windows Vista je dokončen

Po přibližně pěti letech a mnoha odkladech Microsoft ve středu uvedl, že vývoj operačního softwaru Windows Vista je hotov. "Je stabilní a připraven k uvedení...

Výběr článků

Načítám