Hlavní obsah

Windows Vista už v Česku běží na stovkách počítačů

Přestože Microsoft oficiálně zahájil prodej nových Windows Vista, Office a Exchange 2007 teprve zhruba před týdnem, nové programy již běží na stovkách počítačů v tuzemských firmách. Jde však zatím o testovací provoz anglických verzí, české by měly přijít na trh 19. ledna.

Článek

Koncoví zákazníci si budou moci koupit českou verzi v krabici nebo v novém počítači 1. března, řekl generální ředitel českého zastoupení Microsoftu Michal Čupa.

Nové programy Microsoftu testují například ČSOB, Česká pojišťovna, Mostecká uhelná, Fujifilm nebo ministerstvo financí. V současnosti tak běží Windows Vista a Office systém 2007 na stovkách počítačů, Exchange Server 2007 pak mohou využívat tisíce uživatelů.

"Od Windows Vista očekáváme především výrazné zefektivnění práce koncového uživatele osobních počítačů, který by se pozitivně projevil na službách našim zákazníkům," uvedl Jiří Nosek odpovědný za rozvoj a správu prostředí na platformě Wintel z ČSOB.

Počítače jsou již připravené

Na příchod nových Windows již zareagovali výrobci počítačů. Například Hewlett-Packard nyní prodává PC označená jako Microsoft-Ready, u kterých slibuje snadný přechod na nový operační systém, až bude uvolněn do prodeje.

Zatím poslední verze operačního systému Windows je z roku 2001 a nese označení XP. Prodej systému Windows je pro Microsoft hlavním zdrojem příjmů, na nichž se podílí asi z jedné třetiny. Windows pracují asi na 90 procentech všech osobních počítačů, které ve světě fungují. V tuzemsku se podíl Windows na PC odhaduje na 98 procent.

Nový operační systém Windows Vista bude do konce příštího roku celosvětově běžet na téměř desetině osobních počítačů. Odhaduje to analytická firma Gartner s tím, že podíl Visty na nově prodaných PC by měl příští rok dosáhnout 58 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám