Hlavní obsah

Zákon možná operátorům zakáže automatické prodlužování smluv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky pro telekomunikační operátory včetně mobilních by se mohly zpřísnit. Zákon by jim mohl například zakázat automatické prodlužování smluv uzavřených na dobu určitou. Počítá s tím návrh novely zákona o elektronických komunikacích, který ve Sněmovně předložili poslanci TOP 09. Kromě ochrany zákazníků má zlepšit i přístup konkurence na trh, zejména pro virtuální operátory.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Automatické prodlužování smluv na dobu určitou označují předkladatelé za obchodně nemorální. Operátor bude muset podle jejich návrhu před koncem platnosti smlouvy oslovit zákazníka se svojí nabídkou a zákazník bude muset prokazatelně s prodloužením smlouvy souhlasit. "Pokud si zákazník bude přát, či bude souhlasit s prodloužením smlouvy, musí o tom podnikatel vést záznam po celou dobu trvání smlouvy," stojí v návrhu.

Novela také výslovně zakazuje operátorům sjednávat smluvní pokuty pro případ, že zákazník předčasně ukončí smlouvu na dobu určitou. Při uzavírání smlouvy na dálku, například po telefonu, bude muset mít klient k dispozici všechny související informace, ať už v listinné nebo elektronické podobě. "Tím se zabrání mnohým účastnickým sporům a nepříjemným překvapením, když po měsíci obdrží spotřebitel fakturu," stojí v důvodové zprávě.

Novela se týká i virtuálních operátorů. Pokud operátor odmítne uzavřít smlouvu o propojení s jiným operátorem, bude muset odmítnutého zájemce informovat o důvodech, pro které nemůže smlouvu uzavřít. Stejnou informaci bude muset zaslat i Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ). "Nicméně je nutné vést v patrnosti, že na uzavření smlouvy o přístupu není podle ustanovení evropského regulačního rámce právní nárok," podotýkají předkladatelé.

Od vstupu virtuálních operátorů na trh si předkladatelé novely slibují větší konkurenci, a tím i lepší služby a nižší ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám