Hlavní obsah

Zájem o chytré telefony ve světě klesl, trhu kraluje Samsung

Celosvětový prodej chytrých telefonů konečným uživatelům se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 0,4 procenta na 387,5 milionu přístrojů. Uvedla to výzkumná společnost Gartner. Jedničkou na trhu zůstal jihokorejský Samsung, druhé místo obsadil čínský konkurent Huawei, který navzdory obchodním restrikcím ze strany Spojených států zvýšil odbyt o více než čtvrtinu.

Chytré telefony Samsung Galaxy Note10 a Note10+Video: archív výrobce

 
Článek

Samsung ve čtvrtletí zvýšil prodej o osm procent na 79,1 milionu přístrojů, Huawei pak o 26 procent na 65,8 milionu přístrojů. Čínský podnik byl tak jediným z pěti největších hráčů na trhu, který dosáhl dvouciferného procentního růstu. Huawei těžil zejména ze silné poptávky na domácím trhu, tedy v Číně, kde prodal přes 40 milionů smartphonů.

Třetí místo obsadila americká společnost Apple, jejíž prodej klesl téměř o 11 procent na 38,5 milionu přístrojů. „Ačkoliv Apple na různých trzích pokračoval v propagaci a slevách, nestačilo to ke globálnímu povzbuzení poptávky (po jeho telefonech iPhone, pozn. red.),“ uvedl ředitel výzkumu společnosti Gartner Anshul Gupta.

Huawei se daří i navzdory sankcím. Prodeje smartphonů v Evropě výrazně rostou

Mobil

V Evropě se společnosti Huawei dařilo

Prodej smartphonů v Evropě podle dřívější zprávy společnosti Canalys ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o osm procent na 52,5 milionu přístrojů. To je nejvyšší růst ze všech světových regionů, a i v Evropě se dařilo zejména společnosti Huawei.

K poklesu globálního prodeje chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí podle společnosti Gartner přispěla mimo jiné skutečnost, že někteří uživatelé s nákupem nových přístrojů čekají na sítě páté generace (5G).

Foto: archív výrobce

Galaxy Note10+

Trh se prý vrátí k růstu

Výzkumná firma IDC předpověděla, že v příštím roce se celosvětový trh se smartphony po třech letech poklesu vrátí k růstu, zejména díky rozvoji 5G technologie v Číně. IDC předpokládá, že globální odbyt smartphonů se příští rok zvýší o 1,5 procenta a přesáhne 1,4 miliardy přístrojů.

Telefony 5G by se v příštím roce měly na celkovém odbytu podílet 14 procenty. „Není pochyb o tom, že Čína se rychle stane vedoucím trhem z hlediska objemu prodeje 5G přístrojů,“ uvedl Ryan Reith z IDC. Předpověděl také, že ceny 5G telefonů se budou rychle snižovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám