Hlavní obsah

Za nevhodné používání mobilu pokuta. Litva si došlápne na chodce

– Vilnius

Udělování pokut za používání mobilního telefonu při řízení dopravního prostředku je jako významný krok ke snížení nehodovosti již zavedeno v řadě zemí. Litevské úřady se však nyní rozhodly zajít ještě dál – postih bude v zemi čekat i chodce manipulující s mobilem při vstupu do vozovky.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Udělování pokut za používání mobilního telefonu při řízení dopravního prostředku je jako významný krok ke snížení nehodovosti již zavedeno v řadě zemí. Litevské úřady se však nyní rozhodly zajít ještě dál – postih bude v zemi čekat i chodce manipulující s mobilem při vstupu do vozovky.

Příslušný právní předpis byl podle agentury AP schválen ve středu. Stanoví, že od 1. listopadu letošního roku může být udělena pokuta chodcům, kteří vstoupí do vozovky nebo přecházejí ulici, a přitom telefonují nebo se dívají do mobilního telefonu.

Mluvčí ministerstva dopravy Vytaute Smaizyteová v souvislosti s tímto opatřením poukázala na to, že chodci jsou v Litvě mnohem častěji účastníky dopravních nehod, než je tomu v jiných státech Evropské unie. Podle ní v Litvě tvoří chodci 38 procent obětí, jež při nehodách přijdou o život. Průměr EU přitom je 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám