Hlavní obsah

Vysloužilé počítače nahradí u americké policie mobily

– Chicago
Novinky, lez

Výkon nejnovějších mobilů je oslnivý. Celá řada modelů dokonce nabídkou systémových prostředků překonává i běžné počítače. Toho si je evidentně vědoma také americká policie, která se rozhodla nahradit dosluhující počítače v autech i kancelářích chytrými telefony.

Policie v USA nahradí vysloužilé počítače mobilyVideo: archív výrobce

 
Článek

K tomuto netradičnímu kroku se odhodlalo policejní oddělení v americkém Chicagu. Využívat bude přístroje od společnosti Samsung, které nabízejí rozhraní DeX.

Díky němu stačí k chytrému telefonu kromě napájení připojit ještě monitor, klávesnici a myš. Obyčejný mobil se tak promění doslova v klasické PC. V prostředí DeX je možné pracovat s celou řadou aplikací, například i s kancelářským balíkem Office od Microsoftu. Policii by nové řešení nemělo tedy nijak omezovat v práci.

Policie si od tohoto řešení slibuje především úsporu nákladů na informační technologie. Díky nahrazení starých robustních notebooků za malé telefony by v prvním roce měly náklady klesnout o 15 procent, v nadcházejících letech dokonce o téměř třetinu.

V Chicagu běží celý projekt zatím jen v pilotním režimu. Pokud se ale ukáže jako úspěšný, bude patrně rozšířen v daleko širším měřítku napříč Spojenými státy.

Rozdíly se smazávají

Chytré telefony stále častěji začínají nabízet velmi podobné parametry jako stolní sestavy či notebooky – a v některých případech dokonce i lepší.

Jeden příklad za všechny: osmijádrový procesor taktovaný na 2,7 GHz, 12 GB operační paměti a 1024 GB úložný prostor. Řeč není o novém počítači, i když by se to při prvním pohledu tak mohlo jevit.

Ve skutečnosti je to výbava chytrého telefonu Galaxy S10+ od společnosti Samsung, který právě zvládá pracovat s rozhraním DeX. Takto špičkový výkon ale nabízejí i další přístroje, například nejnovější iPhony XS a XS Max či Huawei P30 Pro.

Samsung Galaxy S10+Video: Václav Toman, Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: Huawei P30 SeriesVideo: archív výrobce

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

Průměrné počítače v dnešní době mají čtyřjádrové procesory, 4 nebo 8 GB operační paměti a zpravidla SSD jednotku s kapacitou pouze 128 nebo 256 GB.

Za příplatek je sice možné pořídit ještě citelně výkonnější sestavy s více systémovými prostředky, které zatím mobily nabídnout nemohou, ale ještě před pár lety ani ty nejlepší mobily průměrné PC nepřekonávaly. Posun je tedy rozhodně znát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám