Hlavní obsah

Špičkový mobil od Samsungu míří do prodeje společně s tabletem, který nahradí PC

Novinky, mif, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung začala v pátek oficiálně prodávat svůj špičkový chytrý telefon Galaxy Note10, který se vůbec poprvé v historii nabízí ve dvou velikostech. Na pulty obchodů také zamířil prémiový tablet Galaxy Tab S6, jenž je schopný nahradit stolní počítač nebo notebook.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6

Článek

Nový tablet Samsung Galaxy Tab S6 se v tuzemských obchodech nabízí v šedé a modré barvě ve verzi LTE za 19 999 Kč a ve verzi Wi-Fi za 17 999 Kč.

Jedním z hlavních vylepšení je u šestky přidání podpory dotykového pera S Pen. S ním je možné na tabletu psát i kreslit, navíc je tato periferie vybavena funkcí dálkového ovládání. Pero tedy dovoluje pořizovat selfie a videa nebo ovládat vytvořený multimediální obsah, i když nemáte tablet zrovna v rukou. Pero S Pen je navíc vybaveno funkcí bezdrátového nabíjení, která po pouhých deseti minutách nabije baterii až na 10 hodin provozu.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6

Jednou z dalších předností modelu Galaxy Tab 6 je podpora vylepšeného rozhraní Samsung Dex. Lidé k němu budou moci kromě napájení připojit také monitor, klávesnici a myš. Obyčejný tablet se tak promění doslova v klasické PC. Stejně tak půjde k novince přikoupit speciální kryt displeje, který se pochlubí zabudovanou klávesnicí. Společně s ním pak bude zařízení schopné zastat i funkci laptopu. V prostředí DeX je možné pracovat s celou řadou aplikací, například i s kancelářským balíkem Office od Microsoftu.

Srdcem tohoto modelu je osmijádrový procesor, který udává pracovní tempo při taktu až 2,8 GHz. Stroj má dále k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD. Galaxy Tab S6 nabízí obrazovku s úhlopříčkou 10,5 palce, technologií Super AMOLED, poměrem stran 16:10 a rozlišením 2560 x 1600 při bodové hustotě 287 pixelů na palec (PPI).

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6

Poprvé ve dvou velikostech

Další novinkou, která v pátek zamířila na pulty obchodů, jsou chytré telefony Galaxy Note10 a Note10+. Jak již samotný název napovídá, větší z dvojice je verze se znaménkem plus v názvu. Ta má 6,8palcový displej s rozlišením Quad HD+, tedy 3040 x 1440 obrazových bodů. Proti tomu základní Galaxy Note 10 nabízí dotykovou plochu o velikosti 6,3 palce a s rozlišením Full HD+ (2280 x 1080 obrazových bodů).

Odlišná je také u obou telefonů nabízená výbava, byť oba přístroje staví na osmijádrovém procesoru Exynos 9825, u kterého jsou jednotlivá jádra taktována na 2,7 GHz + 2,4 GHz + 1,9 GHz. Galaxy Note 10+ má totiž k dispozici 12 GB operační paměti, 256 nebo 512GB úložiště, které je možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 1 TB, a akumulátor s kapacitou 4300 mAh.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note10+

Proti tomu menší Galaxy Note10 disponuje pouze 8 GB operační paměti, 256GB úložištěm a 3500mAh baterií. Slot pro paměťové karty byste u něj hledali marně. Oba telefony navíc přišly o klasický sluchátkový jack 3,5 mm.

V útrobách novinek se stejně jako u všech předchůdců řady Note ukrývá pero S Pen. To bylo ale přepracováno, takže kromě psaní poznámek zvládá i různá gesta. Uživatelé mohou nyní své poznámky upravovat zmenšováním, zvětšováním či měnit barvu textu. Takto lze pouhými několika klepnutím zformátovat a nasdílet zápis z jednání, nebo proměnit závan inspirace v editovatelný dokument.

Nově jsou u pera S Pen podporovány také tzv. Air actions, které umožňují částečně telefon ovládat gesty. Díky zpřístupnění SDK pro Air actions mohou vývojáři vytvářet vlastní ovládací gesta, které budou uživatelé moci použít při hraní her nebo práci s oblíbenými aplikacemi.

Galaxy Note10 vyjde případné zájemce na 24 999 Kč, Galaxy Note10+ se prodává s menší pamětí za 28 999 Kč a s dvojnásobným úložištěm za 30 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Porovnání rozměrů telefonů

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám