Hlavní obsah

Výrobci telefonů BlackBerry hrozí, že bude muset zastavit prodej

• Aktualizováno

Kanadské společnosti Research in Motion (RIM) hrozí, že bude muset na klíčových trzích zastavit prodej svých telefonů BlackBerry. Může za to prohraný spor s finskou Nokií, která kanadskou firmu zažalovala kvůli zneužívání svých patentů. Podle analytiků se jako pravděpodobné jeví, že RIM nenechá situaci dojít tak daleko a bude Nokii platit.

Foto: RIM

Jeden z aktuálně nabízených chytrých telefonů společnosti RIM - BlackBerry Curve 9320

Článek

Nokia v roce 2003 uzavřela s výrobcem BlackBerry smlouvu, podle které si obě firmy měly automaticky udělovat licence k patentům, které jsou nezbytné pro fungování základních služeb bezdrátové komunikace. Smlouva byla v roce 2008 doplněna a RIM pak začal tvrdit, že licence měly pokrývat i patenty, které nepatří do kategorie základních.

Nokia se loni v březnu kvůli sporu obrátila na arbitráž ve Stockholmu a ta rozhodla, že RIM porušuje smlouvu, a není tudíž oprávněn vyrábět či prodávat přístroje s technologií WLAN, pokud se nejprve s Nokií nedohodne na licenčních poplatcích. Finský výrobce mobilních telefonů proto podal žalobu ve Spojených státech, Kanadě a Velké Británii, kde si chce vynutit aplikaci arbitrážního nálezu.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

RIM později uvedl, že na krok Nokie zareaguje v přiměřené době. Experti si ale myslí, že kanadský podnik se dohodě s Nokií nebude bránit, protože v sázce je toho pro něj mnoho. Firma se chystá uvést na trh nový přístroj BlackBerry 10, který má fungovat na nové softwarové platformě. Každý další spor s Nokií by Kanaďanům asi velmi ublížil.

"Společnost Research in Motion tvrdě pracuje na vývoji pokročilé technologie BlackBerry a již si vybudovala vlastní portfolio práv duševního vlastnictví, které v tomto oboru patří ke špičce," uvedla mluvčí RIM Crystal Robertsová. Analytik společnosti Jefferies Peter Misek si ale myslí, že RIM nakonec bude Nokii platit. Z každého prodaného smartphonu by to podle něj mohlo být dva až pět dolarů.

Nokia je ve svém oboru klíčovým držitelem patentů pro bezdrátovou komunikaci. Spor, který vede s kanadským podnikem, se týká standardu WLAN. Výrobci smartphonů a dalších mobilních zařízení ji zpravidla používají pod obchodní značkou WiFi. Nokia na příjmy z licenčních poplatků nyní spoléhá víc, než kdy jindy. Vede ji k tomu hlavně ztráta podílu na trhu mobilních telefonů, kvůli čemuž teď firma nedokáže hospodařit se ziskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám