Hlavní obsah

Výrobce čipů Marvell převezme za deset miliard dolarů rivala Inphi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký výrobce počítačových čipů Marvell Technology Group koupí svého rivala Inphi. Hodnota transakce, která se uskuteční zčásti výměnou akcií a zčásti pomocí hotovosti, činí deset miliard dolarů (přes 233 miliard Kč). Marvell si převzetím rozšíří působnost v oblasti datových center a infrastruktury mobilních sítí páté generace (5G).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Marvell soupeří se společností Broadcom v dodávání čipů, které podporují přenos dat přes měděné kabely. Firma Inphi vyvíjí čipy pro optické kabely, které data přenášejí výrazně rychleji. Firmy jako Amazon, Google, Microsoft či Facebook ve svých rozsáhlých datových centrech využívají čipy společnosti Inphi, poznamenala agentura Reuters.

Společnost Inphi získala od Microsoftu zakázku, aby propojila jeho datová centra optickými kabely a spojila různé části sítí 5G.

Podle dohody má dát Marvell akcionářům firmy Inphi 66 dolarů v hotovosti a 2,32 akcie nově vytvořené společnosti za každou akcii firmy Inphi. Po ukončení transakce budou akcionáři Marvellu v novém podniku držet zhruba 83procentní podíl, akcionáři Inphi zbytek.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám