Hlavní obsah

Telekomunikační skupina Deutsche Telekom prodala nizozemský T-Mobile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom prodala svou nizozemskou divizi T-Mobile za 5,1 miliardy eur (téměř 130 miliard Kč). Novým majitelem jsou soukromé kapitálové společnosti Apax a Warburg Pincus. Firma, která působí i v České republice, to uvedla ve svém úterním sdělení. Část takto získaných peněz Deutsche Telekom použila k navýšení podílu ve své dceřiné společnosti T-Mobile US.

Foto: Hermann J. Knippertz, ČTK/AP

Logo Deutsche Telekom na centrále společnosti v německém Bonnu

Článek

Deutsche Telekom zvýší podíl v T-Mobile US o 5,3 na 48,4 procenta. Generální ředitel firmy Tim Höttges dlouhodobě usiluje o to, aby v tomto americkém operátorovi držel kontrolní většinu. Jeho společnost obchod uskuteční tak, že si vymění akcie s japonskou Softbank, která výměnou získá podíl 4,5 procenta v Deutsche Telekom.

Celkem Deutsche Telekom od Softbank koupí zhruba 45 milionů akcií T-Mobile US. Softbank pak získá asi 225 milionů nových akcií Deutsche Telekom, což z ní učiní druhého největšího soukromého investora tohoto koncernu.

Soud schválil spojení operátorů T-Mobile US a Sprint

Mobil

Na T-Mobile Netherlands nenahlížela Deutsche Telekom nikdy jako na svou hlavní oblast podnikání, uvedla agentura Reuters. Kontrolu nad ním převzala od švédského Tele2 v roce 2018.

Deutsche Telekom je největší telekomunikační skupinou v Evropě, na jejích celkových tržbách se loni více než třemi čtvrtinami podílely aktivity mimo Německo. Součástí podniku je i T-Mobile Czech Republic.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

T-Mobile loni v Česku vydělal 5,09 miliardy

Operátorovi T-Mobile loni klesl čistý zisk o sedm procent na 5,09 miliardy korun. Firma jej ve formě dividendy celý odeslala mateřské společnosti Deutsche...

Výběr článků

Načítám