Hlavní obsah

Soud schválil spojení operátorů T-Mobile US a Sprint

Washington/New

Soud ve Spojených státech v úterý schválil záměr mobilního operátora T-Mobile US převzít zhruba za 26,5 miliardy dolarů (přes 606 miliard Kč) menšího konkurenta Sprint. Odmítl tak žalobu skupiny amerických států, podle níž by transakce byla v rozporu se zákony o hospodářské soutěži a vedla ke zvýšení cen. Generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová ale vzápětí uvedla, že proti rozhodnutí soudu zváží odvolání.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Fúze, kterou se spojí třetí a čtvrtý největší mobilní operátor v USA, už v loňském roce získala povolení od amerického ministerstva spravedlnosti a Federální komise pro spoje (FCC). Souhlas ministerstva je podmíněn tím, že firmy prodají některé aktivity poskytovateli satelitní televize a internetu Dish Network. Ten by se tak měl stát ve Spojených státech novým mobilním operátorem.

Ministerstvo si od tohoto kroku slibuje omezení negativního dopadu fúze firem T-Mobile US a Sprint na hospodářskou soutěž. Bez vzniku nového operátora by se v důsledku spojení snížil počet mobilních operátorů v USA ze čtyř na tři.

Soudce Victor Marrero svým verdiktem připravil cestu k dokončení fúze, která už byla schválena na federální úrovni a jejíž hodnota byla původně stanovena na 26 miliard USD. Proti fúzi se ale postavila skupina amerických států v čele s Kalifornií a New Yorkem. Generální prokurátorka New Yorku Letitia Jamesová uvedla, že stát proti rozhodnutí soudu zváží odvolání.

Americký T-Mobile dostal zelenou, může pohltit konkurenčního operátora Sprint

Mobil

"Takové rozhodnutí znamená ztrátu pro každého Američana, který se spoléhá na svůj mobilní telefon v práci, při péči o člena rodiny a při volání přátelům," uvedla ve svém stanovisku Jamesová. Úřad generálního prokurátora státu Kalifornie Xaviera Becerry poznamenal, že nyní posuzuje všechny své možnosti.

Soudce připustil, že rozhodování nebylo snadné, protože při posuzování tržní síly musí předvídat budoucí vývoj. Soudce nepřijal argument států, že fúze povede ke zvýšení cen a ke zhoršení kvality služeb. Nesouhlasil s s tvrzením, že Sprint zůstane silným hráčem a nepřesvědčily ho argumenty, že Dish se nedokáže prosadit na trhu bezdrátových služeb, a tudíž nebude fungovat jako skutečná konkurence.

Dohoda byla oznámena v dubnu 

Firmy dohodu o fúzi oznámily předloni v dubnu. U soudu argumentovaly tím, že sloučený podnik bude schopen lépe soupeřit s většími konkurenty Verizon Communications a AT, bude efektivnější, nabídne nižší ceny a také rychlejší internet.

T-Mobile US je dceřinou společností německého operátora Deutsche Telekom, zatímco firmu Sprint má pod kontrolou japonský technologický konglomerát SoftBank Group. Akcie Sprintu na rozhodnutí soudu zareagovaly růstem o více než 70 procent, zatímco akcie T-Mobile US přidávaly kolem deseti procent.

I po dokončení fúze bude nový podnik stále jen třetí největší podle tržní kapitalizace, poznamenala agentura Reuters. První je AT, druhý pak Verizon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám