Hlavní obsah

Špičkový výkon a prémiové fotoaparáty. Co budou umět nové mobily

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý 5G internet, špičkový výkon, brilantní displeje a v neposlední řadě také prémiové fotoaparáty. To jsou jen některá lákadla, která v nadcházejících týdnech přinese nová generace mobilních telefonů.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Během února a března se chystají nové smartphony odhalit takřka všichni přední výrobci. Celá řada modelů přitom bude postavena stejně jako v minulosti na nových mobilních platformách od společnosti Qualcomm, které si premiéru odbyly před koncem loňského roku. Díky tomu už částečně víme, co budou nové telefony umět.

Ty nejvýkonnější přístroje na trhu budou vybaveny čipsetem Snapdragon 865, s jeho nasazením počítá Motorola, Oppo, Samsung, Asus či například Xiaomi. Jde o nástupce loňského vrcholného modelu Snapdragon 855.

Díky novému čipu by mobily měly mít podobný výkon jako PC a notebooky.

Ve srovnání s ním by měl být až o čtvrtinu výkonnější, což je zásluha nové generace jader nazývaných Kryo 585. Půjde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz.

Polepšit by si telefony měly také v oblasti mobilní grafiky. Snapdragon 865 totiž nabídne nové grafické jádro Adreno 650, které slibuje až o 20 % vyšší výkon. K tomu by měla dopomoci mimo jiné podpora rychlejších pamětí LPDDR5.

Špičkové mobily dostanou nové srdce

Hardware

Velké displeje, špičkové fotoaparáty

Pohled na specifikace výkonného procesoru nicméně jasně ukazuje, co všechno budou nové mobily umět. Snapdragon 865 totiž může pohánět přístroje vybavené displeji s rozlišením až QHD+, které pracují na frekvenci až 144 Hz.

Napojeny mohou být fotoaparáty s rozlišením až 200 MPx, případně modely s nižším rozlišením 64 MPx, které by však v praxi měly nabídnout vyšší obrazovou kvalitu než 200MPx modely.

Senzory by měly být schopné natáčet až 8K videa při 30 snímcích za sekundu, případně 4K záznamy při 120 fps. Samozřejmostí je podpora HDR.

Velmi bohatá bude také nabídka podporovaných komunikačních standardů. Ve výbavě by neměly chybět bezdrátové technologie Wi-Fi 802.11ax, WiGig 802.11ad či Bluetooth 5.1. Samozřejmostí je také podpora NFC či dvoupásmový GNSS přijímač pro připojení k sítím GPS, Glonass, Beidou, QZSS a Galileo.

5G pro levné mobily

Levné modely pak budou osazeny čipsetem Snapdragon 765. A to samozřejmě opět v nabídce různých výrobců – procesory této společnosti totiž využívá celá řada značek. Například Lenovo. Motorola, Nokia, Xiaomi, ZTE, Asus a mnoho dalších.

Novinka bude plnokrevným osmijádrovým čipem, který se bude skládat z jednoho výkonného jádra Cortex-A76 s taktem 2,4 GHz, jednoho podpůrného jádra Cortex-A76 taktovaného na 2,2 GHz a z celkem šesti dalších energeticky úsporných jader Cortex-A55 s taktem 1,8 GHz. Výrobce slibuje, že výkon se bude podobat Snapdragonu 855, který byl v roce 2019 tím nejvýkonnějším na trhu.

Čipset pracuje s grafickým jádrem Adreno 620 a může být doplněn až o 12 GB operační paměti. Nedílnou součástí čipsetu Snapdragon 765 bude také 5G modem, který nabídne rychlost až 3,7 Gbps.

Na 5G internet budou lákat i levnější mobily

Hardware

Budoucnost rychlých sítí

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám