Hlavní obsah

Smartphone za 90 Kč jde do prodeje. Češi ale mají smůlu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se začne prodávat patrně nejlevnější chytrý telefon na světě. Model Bells Freedom251 totiž bude stát v přepočtu pouhých 90 korun. Má to ale háček – dostupný bude pouze v Indii, Češi tedy mají smůlu.

Foto: archív výrobce

Ringing Bells Freedom251

Článek

Není bez zajímavosti, že cena smartphonu Freedom251 byla odvozena právě od jeho názvu, novinka totiž bude stát přesně 251 rupií, což je v přepočtu právě již zmiňovaných 90 korun.

Chytrý telefon je vybaven čtyřpalcovou obrazovkou, která nabízí HD rozlišení, 1 GB operační paměti a 8 GB úložného prostoru. Samozřejmostí je i slot na paměťové karty, stejně jako dva fotoaparáty. To vše je zabaleno do bílého plastového těla, na jehož zadní straně se pyšní vlajka Indie.

Foto: archív výrobce

Ringing Bells Freedom251

Svou výbavou se tak novinka, která pracuje pod operačním systémem Android, může směle měřit s levnými smartphony zavedených výrobců. Ti však nabízejí své chytré telefony za výrazně vyšší ceny.

Tak nízké ceny se u novinky podařilo tvůrcům dosáhnout především díky dotacím od indické vlády, která dlouhodobě usiluje o zlepšení vzdělanosti lidí v digitálním světě, stejně jako o rozvoj výrobních linek přímo v Indii. Právě zde totiž bude chytrý telefon od společnosti Ringing Bells také vyráběn.

Výrobce navíc počítá pouze s omezeným počtem nabízených kusů. V prodeji bude pouze 200 tisíc přístrojů. Zda se jich na pulty obchodů dostane více, například v další vyrobené várce, zatím není jasné.

Výrobce čelil vyšetřování

Kvůli velmi nízké pořizovací ceně čelila společnost Ringing Bells vyšetřování. Stěžovali si na ni totiž konkurenční výrobci s tím, že musí jít o podvod. Ti tehdy tvrdili, že vyrobit takto levný mobil prostě není technicky možné, připomněl server Indian Express. [celá zpráva]

Výsledky vyšetřování zatím nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám