Hlavní obsah

Nejde o podvod? Nejlevnější mobil na světě zajímá policii

Novinky, chm

V únoru byl představen s velkou parádou nový chytrý telefon Freedom251 – údajně nejlevnější mobil na světě, protože stojí v přepočtu pouze 90 Kč. Právě kvůli nízké ceně se ale o výrobce začala zajímat policie. Vyšetřovatelé se nyní budou snažit zjistit, zda nejde o podvod.

Foto: archív výrobce

Ringing Bells Freedom251

Článek

Na indickou společnost Ringing Bells, která za smartphonem Freedom251 stojí, si stěžovali konkurenční výrobci. Ti tvrdí, že vyrobit takto levný mobil prostě není technicky možné, uvedl server Indian Express.

Úkolem policie je nyní zjistit, jak se podařilo srazit cenu novinky na takto nízkou hodnotu a zda nejde o nějaký podvod. „Požádali jsme společnost k předložení dokumentů potřebných k vyšetřování,“ uvedl policejní zástupce Anup Singh, který má případ na starosti.

Foto: archív výrobce

Ringing Bells Freedom251

V době uvedení smartphonu na trh tvůrci tvrdili, že se jim podařilo nízké ceny dosáhnout díky dotacím od indické vlády, která dlouhodobě usiluje o zlepšení vzdělanosti lidí v digitálním světě stejně jako o rozvoj výrobních linek přímo v Indii. Právě zde je totiž chytrý telefon od společnosti Ringing Bells také vyráběn.

Zástupci indického výrobce na informace o probíhajícím vyšetřování okamžitě zareagovali. „Nemáme co skrývat. Jsme připraveni s policií spolupracovat,“ stojí v prohlášení společnosti Ringing Bells, které citoval server Indian Express.

Výbava je bezkonkurenční

V současnosti je možné smartphone Freedom251 zakoupit pouze v rámci předobjednávky. První přístroje by však měly k zákazníkům doputovat nejpozději do konce června. S prodejem se však počítá prozatím pouze v Indii.

S ohledem na prodejní cenu 251 rupií (90 Kč), od které byl mimochodem odvozen název novinky, je nabízená výbava bezkonkurenční. Chytrý telefon s čtyřpalcovou obrazovkou, která nabízí HD rozlišení, 1 GB operační paměti a 8 GB úložného prostoru. Samozřejmostí je i slot na paměťové karty, stejně jako dva fotoaparáty. To vše je zabaleno do bílého plastového těla, na jehož zadní straně se pyšní vlajka Indie.

Svou výbavou se tak novinka, která pracuje pod operačním systémem Android, může směle měřit s levnými smartphony zavedených výrobců. Ti však nabízejí své chytré telefony za výrazně vyšší ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám