Hlavní obsah

Slovensko se přiklonilo k USA, bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G

– Bratislava

Slovensko podepíše se Spojenými státy memorandum, ve kterém se Bratislava přihlásí k důslednému posuzování dodavatelů technologií pro mobilní sítě páté generace (5G). Rozhodla o tom ve středu vláda premiéra Igora Matoviče.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy dříve vyloučily čínskou telekomunikační společnost Huawei z budování sítí 5G, slovensko-americké memorandum konkrétní firmy nezmiňuje. Slovensko nyní připravuje aukci frekvencí pro 5G.

„Je to memorandum, které není právně závazné. Žádným způsobem nás nepřipravuje o naše suverénní rozhodnutí, kdo a za jakých podmínek se stane technologickým dodavatelem pro sítě 5G," řekl novinářům šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok. Ten dokument podepíše se svým americkým kolegou v příštích dnech.

Memorandum například zmiňuje, že při posuzování dodavatelů technologií 5G by měly být zohledněny například zásady právního státu, dodržování bezpečnostních standardů ze strany dodavatelů či bezpečnostní prostředí. Text memoranda zmiňuje také prověřování toho, zda dodavatelé technologií nepodléhají kontrole zahraničí vlády bez možnosti nezávislého soudního průzkumu či zda mají transparentní vlastnickou strukturu a respektují práva duševního vlastnictví.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Korčok řekl, že návrh memoranda mělo Slovensko k dispozici už dva roky, ale až nynější vláda se ho rozhodla podepsat.

Podobné společné prohlášení k bezpečnosti sítí 5G už podle materiálu slovenského ministerstva zahraničí podepsala Česká republika, Polsko, Rumunsko, Slovinsko a tři pobaltské země.

Slovenská civilní tajná služba SIS ve zprávě za loňský rok upozornila, že zaznamenala působení čínských zpravodajců především v souvislosti s představiteli významné čínské telekomunikační společnosti. V odtajněné části zprávy SIS detaily neuvedla.

Huawei musí v 5G sítích skončit dřív, burcuje britský obranný výbor

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám