Hlavní obsah

Slibovali ochranu před 5G sítí. Přístroje přitom byly radioaktivní

– Amsterodam

Nizozemské úřady odhalily radioaktivitu u náhrdelníků a doplňků, o nichž výrobci tvrdí, že mají chránit před technologií mobilních sítí páté generace (5G). Informuje o tom zpravodajský web BBC. Nejsou žádné důkazy o tom, že by sítě 5G jakkoli poškozovaly zdraví.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nizozemský úřad pro jadernou bezpečnost a ochranu před radiací (ANVS) varoval před desítkami produktů, u nichž odhalil škodlivé ionizující záření. Vyzval lidi, aby tyto produkty nepoužívali, jelikož jejich dlouhodobé nošení může poškozovat zdraví.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že sítě 5G jsou bezpečné a zásadně se neodlišují od signálů současných sítí 3G a 4G.

Muž poničil devět vysílačů. Zřejmě podlehl dezinformacím o 5G sítích

Krimi

Mobilní sítě využívají neionizující rádiové vlny, které nepoškozují DNA. Přesto však došlo k útokům na vysílače ze strany lidí, kteří se domnívají, že jsou škodlivé.

Zboží, na které upozornil nizozemský úřad, zahrnuje masku na spaní od Energy Armor, náhrdelník a náramek. Radiace byla také zjištěna u náramku pro děti prodávaném pod značkou Magnetix Wellness.

„Přestaňte to nosit, bezpečně to odložte a počkejte na pokyny k vrácení,“ uvádí prohlášení ANVS. „Prodejcům v Nizozemsku, kteří jsou známi ANVS, bylo řečeno, že tento prodej je zakázán a musí být okamžitě zastaven a že o tom musí informovat své zákazníky,“ stojí v textu. ANVS plný seznam radioaktivních produktů zveřejnil na svém webu.

Konspirační teorie pohánějí trh se zařízeními „proti 5G“, u nichž se většinou ukazuje, že nemají žádný účinek. V květnu 2020 britský úřad pro ochranu spotřebitele oznámil, že chce zastavit prodej klíčenky USB, která se prodávala za 339 liber (přes 10 000 korun) a jejíž výrobci tvrdili, že má „chránit“ před 5G. Na internetovém obchodě Amazon se také objevily „protiradiační nálepky“.

Vodafone zdvojnásobil pokrytí 5G sítí. Využívat ji může 60 procent populace

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám