Hlavní obsah

Samsung vstupuje na evropských trh se sítěmi 5G. Díky dohodě s Vodafonem

– Londýn

Britská telekomunikační skupina Vodafone si vybrala jihokorejskou společnost Samsung Electronics jako dodavatele zařízení pro sítě páté generace (5G) v Británii. Pro Samsung je to na evropském trhu průlomová dohoda, uvedla agentura Reuters. Finanční podmínky nebyly zveřejněny.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Británie už nařídila, že do koncem roku 2027 musí být z jejích sítí 5G odstraněno vybavení čínské firmy Huawei. Krok Británie byl reakcí na kampaň Spojených států, které firmu označily za hrozbu pro národní bezpečnost.

Evropskému trhu s telekomunikačním zařízením dominují společnosti Nokia, Ericsson a Huawei. Samsung se dostal do hry loni v září, když nečekaně získal smlouvu s americkým gigantem Verizon za šest miliard USD.

Dohoda je stvrzena, pro CETIN postaví 5G sítě v Česku Ericsson

Internet a PC

Evropští mobilní operátoři stále častěji uvažují o tom, že by jako dodavatele svých sítí 5G využili Samsung místo firmy Huawei. Představitelé španělské firmy Telefónica a francouzské Orange už dříve agentuře Reuters řekli, že s korejskou firmou jednají.

Několik telekomunikačních operátorů se také zajímá o nový přístup k mobilní síťové architektuře nazývané Open RAN, která umožňuje mobilním operátorům kombinovat zařízení od různých dodavatelů. To může zvýšit flexibilitu a snížit náklady. Otevřené sítě už využívají firmy, jako je japonská Rakuten či americká Dish Network. Mezi zastánce nové technologie se ale začínají řadit i zavedené firmy jako Telefónica a Vodafone.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Drahé tarify? Politici si myjí ruce

Mobilní data u tuzemských operátorů jsou nadále neúměrně drahá, ukazuje porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Podle politiků ale už není jiné cesty, než aby...

Výběr článků

Načítám