Hlavní obsah

Samsung Galaxy S8 čelí výtkám kvůli bezpečnosti

Novinky, mif

Nejlepší mobil od společnosti Samsung se ještě nezačal ani oficiálně prodávat a už čelí první velké kritice. Ukázalo se totiž, že jedna bezpečnostní funkce – odemykání přístroje pomocí rozeznávání obrazovky – je ve skutečnosti velká slabina. Tento bezpečnostní systém se dá totiž obelstít obyčejnou fotkou.

Samsung Galaxy S8 a S8+Video: archív výrobce

 
Článek

Vychytávka je to na první pohled praktická. Vezmete telefon do ruky, a aniž byste museli zadávat jakékoliv heslo nebo skenovat otisk prstu, přístroj se automaticky odemkne a můžete s ním pracovat. Jednoduše přední kamera podle přesných rysů obličeje pozná, že jste to skutečně vy.

Redaktoři z Marciano Phone však upozornili na stinnou stránku této technologie. Telefon nejprve uzamkli pomocí funkce rozpoznávání obličeje a dalším telefonem se vyfotili. Jak snímek obličeje ukázali na displeji druhému telefonu, ten se odemkl. Nepoznal tedy, že nejde ve skutečnosti o člověka, ale o pouhou fotografii.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Jedním z lákadel nové vlajkové lodi Samsungu má být i funkce rozpoznávání obličejů.

Na celou kauzu reagovali již zástupci jihokorejského elektronického gigantu. „Zařízení Samsung Galaxy S8 podporuje různé způsoby biometrického ověřování totožnosti uživatele, přičemž nejvyšší úroveň zabezpečení poskytují skener oční duhovky a čtečka otisků prstů. Galaxy S8 kromě toho nabízí uživatelům možnost odemknout svůj přístroj prostřednictvím gesta či na základě rozpoznání obličeje. Je nutné zdůraznit, že rozpoznání obličeje je sice pohodlné, ale v současné době jej lze použít pouze pro odemknutí přístroje Galaxy S8, nikoli pro ověření přístupu k funkcím Samsung Pay či Secure Folder,“ stojí v prohlášení Samsungu.

Sluší se také podotknout, že na možná bezpečnostní rizika upozorňuje výrobce už při aktivování služby. Při aktivování funkce totiž vyskočí varování, že pomocí funkce rozpoznávání obličeje může přístroj odemknout i někdo, kdo „je uživateli podobný, nebo má jeho snímek“.

Problém je nicméně v tom, že podobné výzvy – stejně jako smluvní podmínky – celá řada uživatelů nečte.

Špičková výbava

Samsung Galaxy S8 se bude prodávat ve dvou různých provedeních, obě přitom budou patřit k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání. Menší osmička bude mít 5,8palcový displej a větší verze plus 6,2palcový panel.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Zleva: Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Totožné jsou u obou novinek fotoaparáty. Stejně jako u předchůdců výrobce vsadil na technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7.

Oba nové smartphony se budou prodávat od 28. dubna, předobjednávky u jednotlivých prodejců nicméně odstartují již ve středu večer za doporučenou cenu 21 999 Kč v případě modelu Galaxy S8, respektive za 24 999 Kč za verzi S8+ .

Více se o nových smartphonech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám