Hlavní obsah

První mobil s ohebným displejem je naprostým fiaskem. Velmi snadno se zničí

Novinky, mif

Světoví výrobci se předhánějí, kdo nabídne zajímavější smartphone s ohebnou konstrukcí. Známé nadnárodní podniky předstihla nakonec čínská společnost Royole, která již uvedla do prodeje model FlexPai. Uživatelé si nicméně stěžují, že přístroj má hromadu výrobních vad.

Foto: mif, Novinky

Royole FlexPai

Článek

Konstrukce je podle prvních majitelů natolik nekvalitní, že telefon můžete snadno přeložit na druhou stranu, než se má. Výsledkem je to, že na dotykové ploše vznikne vryp, který je viditelný a nejde už nijak opravit.

Právě k ochraně dotykové plochy směřují výtky u nového přístroje nejčastěji. Obrazovka je totiž tak náchylná na poškození, že na ní uděláte škrábanec pouhým nehtem. A údajně se nemusíte ani příliš snažit.

Foto: mif, Novinky

Rozložený a složený hybrid Royole FlexPai vedle sebe

Foto: mif, Novinky

Royole FlexPai

Rozměry a hmotnost nepotěší

Pro celou řadu uživatelů budou představovat problém také rozměry a hmotnost. Hybrid mezi tabletem a chytrým telefonem totiž váží více než 300 gramů a do kapsy u kalhot jej ve složeném ani rozloženém stavu zkrátka nenacpete. Ani při sebelepší vůli.

Rozložený Royole FlexPai nabízí úhlopříčku 7,8 palce a rozlišení 1920 x 1440 obrazových bodů. V tomto stavu funguje jako tablet s poměrem stran 4:3.

Díky ohybné obrazovce, která se dá přepůlit přesně uprostřed, se však dá celé zařízení jedním ladným pohybem ztenčit. Uživatelé tak sice získají citelně kompaktnější smartphone s úhlopříčkou čtyři palce, ale kloub má v pase více než tři centimetry.

Ve složeném stavu je funkční pouze obrazovka na čelní straně, dotykový panel vzadu se stane neaktivním. Není však v praxi nijak chráněn proti poškození, což může při nošení a pokládání na stůl představovat velký problém. Displej je totiž náchylnější na poškrábání.

Foto: mif, Novinky

Novinka jako tablet

Foto: mif, Novinky

Složený mobil má v pase přes tři centimetry.

Obrazovka se hodí i při focení

Obrazovka na druhé straně přijde vhod ve složeném stavu pouze v případě, že chcete fotit. Duální fotoaparát je umístěn totiž pouze na čelní straně, v rohu nad displejem. To je poměrně praktické řešení, neboť i při focení selfies máte vždy k dispozici lepší fotoaparát. Standardně totiž u konkurenčních smartphonů nalezneme na zadní straně hlavní a kvalitnější senzor, zatímco vepředu je pak takřka vždy horší kamerka.

Více se o modelu Royole FlexPai, jehož základní model se v zahraničí prodává v přepočtu za 35 000 Kč, dozvíte v našem dřívějším článku.

Reklama

Výběr článků

Načítám