Hlavní obsah

Operátoři se zaměří na rozšíření rychlého internetu

Telekomunikační operátoři se po snížení cen paušálu za mobilní volání zaměří na rozšíření nabídky služeb připojení k vysokorychlostnímu internetu. Očekává to Český telekomunikační úřad (ČTÚ). V této oblasti se Česko zatím pohybuje na průměru Evropské unie.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Článek

Podle mluvčího úřadu Františka Maliny je současné snížení cen paušálních tarifů pozitivní trend, který bude přínosem pro všechny skupiny zákazníků. "Aktuální vývoj prokazuje, že národní prostředí telekomunikací v Evropě se sbližují a analogicky reagují na změny potřeb uživatelů. Jde o důsledek jak společně uplatňovaných opatření národních regulátorů, tak přirozeného tržního vývoje," uvedl Malina.

Nové tarify operátorů počítají podle telekomunikačních odborníků s větším využitím mobilního internetu v chytrých telefonech a dalších zařízeních. Vznikne tak potřeba většího objemu přenášených dat. Paušály přitom zahrnují jen 600 MB až 1 GB dat a za další budou muset uživatelé připlácet.

V sousedních státech většina operátorů nabízí zpravidla jeden nebo dva GB. Najdou se ale také společnosti, které nabízejí skutečně neomezené připojení, tedy bez jakéhokoliv limitu. Takový tarif je možné pořídit například u slovenského T-Mobilu společně s voláním, SMS a MMS zprávami zdarma v přepočtu za 1035 Kč. [celá zpráva]

Změny na trhu, ať už vznik prvních virtuálních mobilních operátorů, nebo snížení cen, chce úřad zohlednit v aktualizované analýze trhu terminace mobilního volání. Dosavadní závěry analýzy konstatovaly na mobilním trhu malou konkurenci a úřad proto navrhoval povinnost pro operátory zveřejnit velkoobchodní nabídku, která by umožnila vstup virtuálních mobilních operátorů. Odhadovat dopad vývoje na trhu na regulační opatření je ale podle Maliny předčasné.

Neomezené volání v Česku

Telefónica nabídla minulý týden ve čtvrtek neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat pod označením Free CZ za paušální poplatek 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky. To je méně než poloviční cena proti dřívější nabídce.

Vodafone nabízí neomezené volání a SMS od pátku za 691 korun měsíčně. Nová nabídka Vodafonu platí při závazku na 24 měsíců a obsahuje 600 MB přenesených dat. Bez úvazku bude stát 901 korun. U Telefóniky je příplatek 150 korun.

V případě T-Mobilu je nabídka totožná s nabídkou od společnosti Telefónica. Firma nabízí neomezené volání a SMS do všech sítí plus jeden GB přenesených dat za 749 korun měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám