Hlavní obsah

OBRAZEM: Nejočekávanější hi-tech novinky roku 2009

Novinky, mif

Finanční krize by měla ovlivnit dění v celém novém roce. Paradoxně do počítačového průmyslu se ekonomická recese promítne kladně. Výrobci se budou snažit obohatit svou nabídku natolik, aby co nejvíce prodávali a zachránili se před bankrotem. Dočkáme se nových Windows, hi-tech mobilů, které budou schované v hodinkách, ale také automobilů, s nimiž si budeme během jízdy povídat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Povídat si budeme moci s automobily značky Ford. Automobilka totiž do svých vozů začne v tomto roce montovat synchronizovaný systém Sync. Systém propojuje mobilní telefony a hudební přehrávače a umožňuje jejich ovládání lidským hlasem.

Novinka se ovládá velice jednoduše. Přes USB kablík pouze připojíme k autu svůj mobil nebo iPod (vůz se nebránil ani zasunutí klasického flash disku), načež vás vyzve elektronický ženský hlas, abyste specifikovali své přání.

:. Palubní deska automobilu Ford Focus STfoto: Novinky/maž

Řeknete „play“ („hrej“, systém zatím neumí česky) a umělá inteligence schovaná kdesi pod přístrojovou deskou začne přehrávat písně. Dovolí vám také hlasovými příkazy vybírat alba, nahrávky nebo synchronizovat telefony a jejich diáře.

Klávesnici a myš schováme do skříně

Podle Billa Gatese z Microsoftu po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem, a ty se nyní mohou stát hlavním proudem.

:. U počítačů zmizí klávesnice i myš, budeme je ovládat pomocí dotekového displeje. foto: Profimedia

"Jsme na zajímavé křižovatce - dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu," řekl Gates.

Nové technologie dají uživatelům možnost ovládat počítače kromě dotyků i hlasem, budou schopny automaticky třídit různé druhy obrazových materiálů a používat místo klávesnice elektronický inkoust. propracované dotykové ovládání nabídne i nový operační systém Windows 7.

:. Práce s novým systémem Windows 7 od Microsoftu. Autor: Microsoft

V roce 2009 se na český trh dostane také nová revoluční audio technologie ultrazvukových reproduktorů, které šíří zvuk v podobném paprsku jako světlo. Díky zařízení by tak děti mohly sledovat televizi nebo video, zvuk by přitom slyšely jenom ony a rodiče by si za naprostého ticha mohli číst knihu.

Mobily se schovají do hodinek a notebooky dostanou dva displeje

S novými hodinkami od LG bude možné stylově telefonovat, jako James Bond. Luxusní náramkové hodinky jsou totiž ve skutečnosti mobilní telefon, který nabídne rychlý internet, videohovory, samozřejmostí je možnost běžných hovorů a posílání SMS zpráv. Hodinky se samozřejmě ovládají pomocí dotykového displeje.

:. Nový mobil od LG je na první pohled k nerozeznání od obyčejných hodinek. Foto: Archiv

Co je malé to je hezké, ale společnost Evolve se rozhodla jít jinou cestou. Hlavní předností mobilního telefonu Evolve Survivor je jeho pogumované tělo vyztužené kovovým rámem, díky kterému je zařízení takřka nerozbitné. Novinka odolá vlhkosti, dešti, sněhu i pádům. Pokud vám navíc mobilní telefon spadne na zem, měl by přežít i přejetí osobním automobilem.

:. Evolve Survivor. foto: Archiv

Extrémně výkonné notebooky dostanou od Lenova druhý displej, aby se i na cestách uživatel cítil při práci jako doma. Speciální druhý displej se v případě potřeby velice jednoduše vyklopí, a rozšíří tak stávající pracovní plochu.

:. Lenovo ThinkPad W700dsAutor: Lenovo

Druhý displej může sloužit pro drobné programy, jako je ICQ, skype nebo Microsoft Outlook. Dobře však monitor poslouží i pro práci grafiků. Výbavu, jako je výkonný čtyřjádrový procesor, nebo herní grafická karta, ještě doplňuje vestavěný tablet s dotykovým perem.

Svět ovládnou netbooky

Podle dohadů odborníků ale svět neovládnou extrémně výkonné notebooky. Prim začnou stále více hrát netbooky, které bude možné stejně jako nyní pořídit za pár tisíc korun.

:. Netbook Classmate PC od Intelu s dotykovým displejem. Foto: techreport.com

Na rozdíl od běžných notebooků dovede nový netbook Classmate PC díky otočnému displeji změnit tvar standardního počítače na dotykový tablet. Po otočení displeje o 180 stupňů mohou děti na displeji psát nebo kreslit, stejně jako do obyčejných školních sešitů.

:. Displeje budou v roce 2009 větší a hlavně širší.foto: Profimedia

Většina uživatelů používá u monitorů dva displeje, aby si zpřehlednila množství otevřených oken. Proč ale používat dva displeje, když stačí jeden širokoúhlý? Takovou otázku si položila společnost NEC a vytvořila extrémně široký monitor nejen pro hraní her.

:. Hraní počítačových her na kolečkové židli? Budoucnost nabídne speciální herní konstrukce se závodními sedačkami. foto: Profimedia

V roce 2009 se možná dočkáme také prvních lékařských pokusů, které budou části lidského těla nahrazovat robotickými. Koneckonců už dnes existují robotické nohy, umělé srdce, nebo svalnatý obleček pro důchodce.

:. Vědci pracují mimo jiné na robotické ruce.foto: Profimedia

Reklama

Výběr článků

Načítám