Hlavní obsah

Levný notebook pro děti s dotykovým displejem je odolný proti pádům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel představila novou verzi svého miniaturního netbooku, který je předně určen pro žáky základních škol. Laptop nabídne otočný dotykový displej, vyšší odolnost proti pádům a nárazům, nebo například i voděodolnou klávesnici. Intel novinku představil na výstavě spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES 2009).

Článek

Nový netbook Classmate PC od Intelu je na první pohled úplně obyčejný laptop. Na rozdíl od běžných notebooků ale dovede díky otočnému displeji změnit tvar standardního počítače na dotykový tablet.

Po otočení displeje o 180 stupňů mohou děti na displeji psát nebo kreslit, stejně jako do obyčejných školních sešitů.

:. Netbook může díky dotykovému displeji sloužit také jako tablet. Foto: techreport.com

Společně s displejem se otáčí také integrovaná webová kamerka, díky které mohou rodiče kontrolovat své ratolesti i během učení.

Kamenem úrazu u starších verzí Classmate PC byl drobný displej s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. Ten nedokázal zobrazit ani celou šířku internetové stránky. Novinka však už nabídne dostatečné rozlišení 1024 x 600 bodů.

Novinka je výkonnější a má větší paměť

Na rozdíl od předchozí verze je miniaturní laptop osazen procesorem Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz. Ten je oproti staršímu Celeronu s frekvencí 900 MHz výkonnější a energeticky úspornější.

Původní SSD disk s kapacitou 2 GB byl rozšířen až na dostatečných 8 GB. V prodeji by se ale také měla objevit speciální verze, která bude disponovat tradičním 1,8palcovým pevným diskem s kapacitou až 60 GB.

:. Monitor netbooku je možné otáčet o 180 stupňů. Foto: techreport.com

Vylepšení se dočkala také výdrž baterie. Oproti předchozím verzím vydrží novinka pracovat na baterii o dvě hodiny déle. V praxi tak může Classmate PC pracovat bez elektrické zásuvky až šest a půl hodiny.

Miniaturní notebook bude standardně dodáván s operačním systémem Mandriva Linux. Za drobný příplatek bude však notebook možné zakoupit i s klasickými Windows XP.

Cílem konceptu Classmate PC je vyšší dostupnost internetu

„Pouhých pět procent dětí na světě má přístup k počítači a internetu,” upozornil Andrew Chien, viceprezident divize Intel Corporate Technology Group.

„Oblast vzdělání je zářným příkladem toho, jak technologie zlepšují naše životy. Na vlastní oči jsme viděli, jak technologie pomáhá učitelům vytvářet zábavnější a efektivnější učební osnovy. Také nás dojalo nadšení dětí inspirovaných touto technologií. Classmate PC společnosti Intel je jednou z cest, jak podporujeme snahy IT odvětví o šíření technologických výhod do oblasti globálního vzdělávání dětí,” dodal.

:. Druhá generace Classmate PC, která by se měla stále prodávat i po příchodu nového modelu. Foto: Archiv

Nové netbooky Classmate PC budou na trhu k dispozici současně s původní verzí, která byla využívána v rámci národního programu portugalské vlády nazvaného Magalhães Initiative (Magellan).

Magalhãesova iniciativa je jedním z nejkomplexnějších vzdělávacích technologických programů na světě. Jejím cílem je poskytnout počítače pro výuku žákům základních škol. Na využití modelu ve vlastních podmínkách již s Portugalci spolupracuje například Venezuela. Iniciativa přesně odráží rozsah programů cílených pro Intel Learning Series.

Classmate PC se už ve světě běžně používá

Projekt Classmate PC by měl po celém světě šířit počítačovou gramotnost. Do projektu se tak od roku 2006 zapojili například Chile, Čína, Filipíny, Indie, Indonésie, Libye, Malajsie, Nigérie, Pákistán, Thajsko, Turecko nebo Vietnam.

:. Zavřený mininotebook vypadá na první pohled jako kabelka. Foto: Archiv

Co je to netbook?

Termín netbook začala používat společnost Intel v únoru roku 2008. Označuje jím malý a lehký notebook, který je určen především k přístupu na internet na cestách a v kanceláři. Netbooky používají méně náročné operační systémy, jako je Linux nebo Windows XP. Jedním z prvních netbooků byl Asus EEE, o kterém se více dozvíte zde.

Starší verze Classmate PC se po celém světě prodává za 275 USD, přibližně 5 500 korun. Přestože cena nové verze nebyla ještě upřesněna, Intel přislíbil, že cena novinky by neměla přesáhnout 500 USD. Nový Classmate PC by tak měl konkurovat většině dnešních netbooků s cenou okolo 10 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám