Hlavní obsah

Nokia vytáhla do boje proti Applu a Samsungu, sází na design a nízkou cenu

• Aktualizováno
Novinky, mif

Společnost Nokia v úterý na akci v Londýně odhalila nový top model nazývaný Lumia 925. Ten by měl pomoci někdejšímu mobilnímu finskému gigantu zlepšit jeho pozici na trhu a oprášit zašlou slávu. Konkurenčním přístrojům iPhone 5 a Samsung Galaxy S4 se bude snažit konkurovat elegantním designem, špičkovým fotoaparátem a cenou.

Nokia Lumia 925Video: Nokia

 
Článek

Proti předchozím modelům vypadá Lumia 925, jako by prošla dietou. Její tloušťka je pouhých 8,5 mm a hmotnost dosahuje hodnoty 139 g. Předchůdce s označením 920 byl široký 10,7 mm a vážil 185 g. Novinka navíc působí elegantnějším dojmem, neboť celý displej obaluje hliníkový rám. Zadní strana je pak vyrobena z polykarbonátu bílé, šedé nebo černé barvy.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 925

Hardwarová výbava nedoznala větších změn. Srdcem nového chytrého telefonu je dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti a 4,5palcový displej s rozlišením 1280 x 768 obrazových bodů. Vše ovládá operační systém Windows Phone.

Stejně jako u předchůdce by měl dotykový panel patřit k těm nejlepším na trhu – fotografie na něm totiž vypadají, jako by byly namalované. Displej je navíc vybaven technologií Nokia ClearBlack s módem vysokého jasu a s vylepšeními pro čtení na přímém slunci.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 925

Kromě rozměrů byl zredukován také paměťový prostor. Zatímco loňská Lumia 920 nabídla 32GB kapacitu, novinka má k dispozici jen polovinu této hodnoty. To zamrzí především s ohledem na to, že podporovány nejsou paměťové karty, a tak není možné úložný prostor dále rozšiřovat.

Chytrý fotoaparát si poradí i v šeru

Nokia na akci vychválila vestavěný fotoaparát, který disponuje rozlišením 8,7 Mpx. K dispozici u něj bude několik pokročilých funkcí. Například pro co nejlepší výsledky při zachycování objektu v pohybu bude přístroj schopen pořídit v jeden okamžik sérii deseti momentek. Uživatel si pak jednoduše vybere tu nejostřejší.

Fotoaparát je vybaven systémem PureView, který využívá technologii plovoucí čočky. Díky tomu je schopný pojmout bez použití blesku až pětkrát více světla než ostatní chytré telefony. Novinka by tak měla nad konkurencí vynikat při focení v šeru i ve tmě.

Fotoaparát Lumia 925 má podle výrobce nabídnout v šeru nejlepší obrazovou kvalitu mezi mobily na trhu

Zástupci firmy důkladně na pódiu v Londýně proklepli také kvalitu stabilizace obrazu při natáčení videa. Právě tu řešili uživatelé u předchůdce nejčastěji. Jak se totiž ukázalo, Nokia k vytvoření propagačního videa použila loni místo mobilu profesionální kameru. [celá zpráva]

Zachována byla i jedna z největších předností z loňského modelu – indukční dobíjení. V praxi se tak telefon obejde bez jakýchkoliv kabelů. Stačí jej položit na speciální podložku, která je součástí balení, a mobil se začne sám nabíjet. Samozřejmě v případě potřeby je možné novinku dobít klasickou nabíječkou s microUSB konektorem.

Levněji než konkurence

Oficiální cena konkurenčních modelů iPhone 5 a Samsung Galaxy S4 v Česku startovala na více než 16 000 Kč. Lumia 925 by však měla být citelně levnější. Výrobce totiž cenu bez DPH stanovil na 469 eur (12 000 Kč), což znamená, že koncový zákazník by měl novinku pořídit za méně než 15 tisíc korun.

Lumia 925 se začne prodávat v průběhu června v Británii, Německu, Itálii, Španělsku a v Číně. Další trhy včetně USA by měly následovat podle vyjádření firmy v dohledné době. Konkrétní dostupnost pro Českou republiku zatím není známa.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 925

Anketa

Jaký telefon se vám líbí nejvíce?
Nokia Lumia 925
25,9 %
Apple iPhone 5
17,9 %
Samsung Galaxy S4
42,3 %
Jiný model
13,9 %
Celkem hlasovalo 9645 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám