Hlavní obsah

Nejnovější Android dostanou bezmála dvě desítky mobilů Huawei

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad budoucností společnosti Huawei stále visí otazník. Tento čínský výrobce stále ještě neví, zda bude moci plnohodnotně využívat kvůli americkým embargům na svých chystaných přístrojích operační systém Android. Zástupci podniku však nyní zdůraznili, že s nejnovějším operačním systémem od Googlu počítá u bezmála dvou desítek telefonů, které jsou již v prodeji.

Foto: archív výrobce

Huawei P30 Lite

Článek

„Jsme přesvědčeni, že všechna naše nejpopulárnější zařízení dostanou aktualizaci na nový Android Q,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti Huawei. Zástupci podniku zároveň přidali přehled 17 zařízení, u kterých se s možností aktualizace na nejnovější systém od Googlu počítá.

Mezi nimi nechybí ani nové vlajkové lodi z řady Huawei P30. Přehled všech telefonů, které budou moci přejít na Android Q, naleznete v tabulce níže.

Nejnovější oznámení Huawei je poměrně překvapivé, neboť hned po vypuknutí celé kauzy se spekulovalo o tom, že současné generace telefonů budou sice dostávat aktualizace, ale nové verze systémů nikoliv. Vedení společnosti Huawei se však podařilo takovouto hrozbu podle všeho zažehnat.

Telefony, které dostanou aktualizaci na Android Q
Huawei P30 Pro
Huawei P30
Huawei Mate 20
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Porsche Design Mate 20 RS
Huawei P30 lite
Huawei P smart 2019
Huawei P smart+ 2019
Huawei P smart Z
Huawei Mate 20 X
Huawei Mate 20 X (5G)
Huawei P20 Pro
Huawei P20
Huawei Mate 10 Pro
Huawei Porsche Design Mate 10
Huawei Mate 10
Huawei Mate 20 Lite

Huawei na černé listině

Americké ministerstvo obchodu umístilo Huawei na černou listinu v polovině května. Od té doby potřebují firmy z USA speciální povolení, aby mohly své produkty dodávat čínskému podniku. Podle Washingtonu je to nezbytné, neboť ve hře je národní bezpečnost – Huawei podezřívá ze špionáže.

Jenže americké podniky, a nutno podotknout, že také řada evropských společností, o žádná povolení nežádá. Místo toho ty největší spolupráci ukončily či pozastavily do doby, než USA embargo zruší. Američané sice sankce zmírnili, ale největší podniky zatím spolupráci neobnovily.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Technologičtí giganti dávají od Huawei ruce pryč

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám